Gáspárik Attila a vásárhelyi nemzeti élén

Makrai Sonja
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, magyar vezetője van a marosvásárhelyi színháznak: hétfő óta Gáspárik Attila vezeti az intézményt. Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektoraként pályázta meg a vezetői posztot. A magyar és román társulatot is foglalkoztató erdélyi teátrum 2008 júliusa óta állandó igazgató nélkül működött mostanáig. 2009-ben Vlad Radescut nevezték ki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színház élére, de egy évvel később már menesztették is, mivel a néhány hónappal korábban lefolytatott minisztériumi vizsgálat alapján elégedetlenek voltak munkájával. Radescu azonban bíróságon támadta meg a döntést, és miután a pert az idén márciusban megnyerte, rövid időre ugyan, de vissza kellett helyezni ideiglenes posztjára. A köztes időben Csapó Györgyöt nevezték ki a Tompa Miklós alapította, legendás Székely Színház jogutódjának vezetői posztjára. Ez mérföldkövet jelent a színház életében, mivel 1973-tól nem volt a színháznak magyar vezérigazgatója.
Most Gáspárik Attila személyében újra magyar szakember vezetheti az intézményt. Az új igazgató kinevezését követően rektori posztjáról lemond, azonban tanárként továbbra is az intézmény munkatársa marad. Az Új Magyar Szónak adott nyilatkozatában Gáspárik Attila kifejtette, hogy nagy feszültségekre számíthat a színházban, ahol a munkatársak körében nagy a bizonytalanság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.