Gátat szabnának a korrupciónak

Az új közbeszerzési törvényről, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek különleges csődeljárási és felszámolási szabályairól és a köztársasági elnök jogállásáról folyt vita tegnap a parlamentben.

Munkatársunktól
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár szerint a közbeszerzés rendszerének kormány által javasolt átalakítása tiszta és átlátható viszonyokat teremt, felgyorsítja és igazságossá teszi a közbeszerzési eljárásokat, továbbá előnyben részesíti a kis- és közepes vállalkozásokat. A jogszabály általános vitájában a fideszes politikus közölte, a tervezet gátat szabhat a korrupciónak, és kizárja a közbeszerzésekből az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű offshore hátterű cégeket.
Schering Gábor (LMP) megjegyezte, évente mintegy 500 milliárd folyik el közbeszerzéseken keresztül korrupcióra, a kabinet tervei pedig tovább ronthatnak a helyzeten. Kifogásolta, hogy a javaslat az ingatlanvásárlások mellett a nemzetközi projektekhez kapcsolódó beszerzéseket is kivonná a közbeszerzések hatálya alól, és tovább növelné a mentességet adó értékhatárokat áru és szolgáltatás esetében 25, építkezési projekt esetében 150 millió forintra. – Sok elvben, mint az átláthatóság, a közpénzek hatékony elköltése, a kiszámíthatóság és az adminisztrációs terhek csökkentése támogatható az indítvány – közölte Göndör István (MSZP), aki az egyeztetéseket hiányolta, és azt, hogy nagy arányban nyílik lehetőség egyedi eljárás kiírására, ami a klientúraépítésnek kedvez. Apáti János (Jobbik) közölte, a jogszabály az eredeti szándék ellenére terjedelmes és nehezen érthető.
A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek csődeljárásának és felszámolásának különleges szabályairól szóló javaslat ismertetésekor Román István (Fidesz) elmondta: a közszolgáltatások biztonsága érdekében szükséges, hogy az említett vállalkozások adósságrendezése, hitelezőikkel történő megegyezése kiemelt ügyként valósuljon meg. A szocialisták a korrupció támogatásának tartják a javaslatot, amely durván beavatkozik a piaci viszonyokba, és alkotmányos aggályokat is felvet.
Tárgyaltak a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényről is, amelyet a Jobbik és az LMP is támogathatónak tart, míg az MSZP technikai korrekciókat javasolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.