GMO-ügy: jogi lépéseket tett a Monsanto

Munkatársunktól
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtámadta a Monsanto vetőmaggyártó vállalat a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal döntését – tájékoztatta a cég lapunkat. A társaság azt állítja: indokolatlan, hogy a termékükkel bevetett táblákon megsemmisítsék a kukoricát, a vetőmagok ugyanis nem génmódosított (GMO) növények. Mint ismert, a szakhatóság GMO-szennyezést talált a Monsanto bizonyos vetőmagjában, s emiatt elrendelte az érintett földek feltárcsázását. A Monsanto most azt közölte, a társaság megvizsgálta saját termékét, ám nem bukkant GMO nyomára. A cég megállapításait – szerintük – egy francia laboratórium is megerősítette. Emiatt a vetőmaggyártó azt kérte a hét végén beadott jogi iratában: függesszék fel a szakhatóság terménymegsemmisítésről szóló döntésének végrehajtását.
Mindeközben az LMP azt sürgeti: a magyar kormány lépjen fel az EU-ban azért, hogy a GMO-termékek behozatalának ügye kerüljön nemzeti hatáskörbe, s a génmódosított élelmiszerekre, alapanyagokra ne vonatkozzék az áruk szabad mozgásának uniós szabálya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.