GMO-ügy: tovább lép a kormány

Dénes Zoltán
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitart álláspontja mellett a kormány és szigorúan fellép az ország génmódosított (GMO) növényektől mentes státusának megőrzése érdekében – jelentette ki tegnap Kardeván Endre. A vidékfejlesztési tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára megerősítette: eddig 940 hektáron rendelték el a termény megsemmisítését és további kétezer hektáron várható ugyanez. Az utóbbi területekkel kapcsolatos határozatokat a napokban kapják kézhez a gazdálkodók. Hozzátette: amennyiben a gazdák nem tudják kifizetni a megsemmisítés költségeit, s ezt jelzik a hatóság felé, akkor segítséget kapnak a szakigazgatási hivataltól.
Amennyiben egy vizsgált vetőmagminta génszennyezést mutat, a törvény szerint azt meg kell semmisíteni – ezt már Bognár Lajos, a tárca helyettes államtitkára közölte az MTI-vel, arra reagálva, hogy a hatósági végzések felfüggesztését kérve, a génszennyezett vetőmag elterjesztésével megvádolt egyik cég, a Monsanto Hungária Kft. a bírósághoz fordult. – Az LMP kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést is lehetővé tevő törvénnyel védené meg hazánk GMO-mentességét – mondta tegnap Jávor Benedek, a párt parlamenti képviselője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.