Gól még a félpályáról is

Ingerszegény nap volt számunkra a tegnapi a sanghaji vizes világbajnokságon, hiszen magyar szempontból az egyetlen érdemi eseményt férfi pólósaink Kazahsztán elleni mérkőzése jelentette, amelyet fiaink könnyedén hoztak 16-5-re. Ma a lányoknak a hollandok és holnap a fiúknak a spanyolok ellen azért már valódi, vb-hez illő tétmérkőzést kell majd vívniuk.

Munkatársunktól
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biros Péter kihagyott büntetőjével kezdődött a magyar– kazah pólómeccs, de a pillanatnyi meglepetésen túl ennek egyik fél sem tulajdonított szemernyi jelentőséget sem. Már csak azért sem, mert Biros a következő akcióból, megúszás után betalált, ezt fanyar mosollyal nyugtázta, és az első negyed végére, 4-1-re gyakorlatilag el is dőlt a parti. A 16-5-ös végeredmény nem is értékmérő; pontosabban csapatunknak nem az, a vb-mezőnyt illetően talán már inkább. A meccs legemlékezetesebb momentuma Varga Dénes félpályáról pattintott gólja volt, azon pedig felesleges berzenkedni, hogy a tervekkel ellentétben a kazahokat végül nem sikerült négy gól alatt tartani. Ennyi örömük nekik is legyen.
Ha lehet egyáltalán ilyet mondani, minket valamivel jobban érdekelt az A csoport másik találkozója, a Montenegró–Spanyolország rangadó, amelyet a délszlávok 9-7-re megnyertek, és mivel a hétfői nyitányon Kemény Dénes alakulata 11-10-re múlta felül őket, a pénteki magyar–spanyol derbin válogatottunknak már a döntetlen is csoportgyőzelmet ér. Aminek egyik hozadéka a negyeddöntőbe jutás, a másik, hogy ott az A kvartett első helyezettje a C2–D3 nyolcaddöntő nyertesével találkozik, azaz emberi számítások szerint az Egyesült Államokkal vagy Kanadával. Persze az amerikaiak Pekingben olimpiai bajnoki döntőt vívtak – történetesen Kiss Gergelyékkel, ki is kaptak annak rendje és módja szerint –, de három éve valós erejükön felül teljesítettek. A vb-finálé felé vezető úton fő vetélytársnak tekintett szerbek és horvátok jelenlegi állapotáról viszont sokat elárul, hogy előbbiek tegnap a Kovács István vezette románokat intézték el 12-5-re, utóbbiak pedig Kanadán ütöttek ugyancsak hetet, 11-4-re.
Női pólósainknak ma az olimpiai bajnok hollandokat kellene legyűrniük ahhoz, hogy a nyolcba jutásért elkerüljék Ausztráliát, de az amerikaiaktól kedden kapott 16-7-es verés ehhez roppant ingatag kiindulási alap.
Papírformát kellene tehát borítani, ami tegnap nem sikerült Kormos Villőnek, aki 29. helyével bennrekedt a női toronyugrás selejtezőjében. Mint ahogyan a férfiak 10 kilométeres nyílt vízi úszószámában sem történt semmi rendkívüli, Gercsák Csaba 35. és Kutasi Gergely 44. helyezése sem számít annak. Igaz, legalább egyiküket sem zárták ki; Risztov Éva egy nappal korábbi diszkvalifikálása óta már ez is szempont.

Tegnapi eredmények. Hosszútávúszás, férfi 10 km: 1. Janniotisz Szpirosz (Görögország) 1:54:24.7 ó. Műúszás, egyéni szabadprogram: 1. Natalja Iscsenko (Oroszország) 98,550 pont. Férfi vízilabda, A csoport: Magyarország– Kazahsztán 16-5.
Mai program. Hosszútávúszás: csapatverseny 3.00. Mű- és toronyugrás: férfi 3 méteres műugrás, selejtező 3.00; női torony, döntő 11.15. Műúszás: csapat szabadkombinációs kűr, döntő 13.00. Női vízilabda, csoportmérkőzések, 3. forduló, A csoport: Magyarország–Hollandia 7.30.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.