Görögország megbénult

Görögországban tegnap reggel 48 órás általános sztrájk kezdődött tiltakozásul a kormány új, 28 milliárd eurós megszorítócsomagja ellen, amelyet várhatóan a héten hagy jóvá az ország parlamentje. A tömegközlekedés leállt, a tüntetők ellen már délelőtt könnygázt kellett bevetni.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orvosok, mentősofőrök, újságírók és színészek is részt vettek a tegnapi megmozduláson, a bankok zárva tartottak, a kórházak csökkentett létszámmal működtek. Akadozik a légi közlekedés a légi irányítók munkabeszüntetése miatt, az athéni nemzetközi légikikötő több járatot törölt. Az athéni metró a vezetők szerint csakis azért működik, hogy a főváros lakóit elszállítsák a tüntetés helyszínére, a parlament épülete elé, ahol tegnap mintegy ötezer rendőr próbálta fenntartani a rendet. „A kormány hadat üzent ellenünk, amire nekünk is háború a válaszunk” – idézett a BBC egy tiltakozót. A tömeg gyülekezésekor azonnal voltak összecsapások, a rendőrök könnygázzal oszlatták a téren álló, felháborodott embereket.
A parlament épülete előtti Szintagma téren egyesek arra készülnek, hogy megakadályozzák a képviselőket abban, hogy részt vegyenek a szavazáson. A felmérések szerint a görögök 70–80 százaléka ellenzi a megszorítócsomagot. „Tudjuk, hogy ezek az intézkedések a mi halálunkat fogják jelenteni” – mondta egy banki alkalmazott. Az újonnan beiktatott pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz is elismerte, hogy a megszorítások igazságtalanok, de azokat teljes mértékben szükségesnek nevezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.