Gratuláltak sikereinkhez

Munkatársunktól
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üdvözölte Németország a tegnap kezdődött lengyel európai uniós elnökséget. Guido Westerwelle külügyminiszter – aki ezt megelőzően külön nyilatkozatban mondott köszönetet a magyar elnöki tevékenységért, és annak eredményei közül első helyen a Horvátországgal való csatlakozási tárgyalások lezárását emelte ki – ezúttal a varsói kormány munkájához kívánt sok sikert. Az MTI által idézett Westerwelle üdvözölte a lengyel elnökség elsődleges célkitűzéseit, ezek sorában az integráció elmélyítését, a biztonság minden téren való megszilárdítását, valamint a keleti nyitást. Német szakértők hangsúlyozták, hogy Németország erősen érdekelt a szomszédos Lengyelország sikerében. Annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy tovább erősödhetnek a két ország kapcsolatai, amelyek a Tusk-kormány hivatalba lépése óta gyors ütemben normalizálódtak. Egyben megfogalmazták azt a reményüket is, hogy a lengyel elnökség tevékenysége során új impulzust kap az úgynevezett weimari háromszög, azaz Németország, Franciaország és Lengyelország együttműködése.
Westerwelléhez hasonlóan nagyon sikeres és történelmi első magyar EU-elnökségről beszélt tegnap a budapesti amerikai nagykövet is, aki az amerikai függetlenségi napi fogadáson a budai Várban, az egykori Táncsics-börtön kertjében mondott beszédet. Eleni Tsakopoulos Kounalakis (képünkön Schmitt Pál köztársasági elnökkel) a transzatlanti hét eseményeivel összefüggésben méltatta a magyar–amerikai kapcsolatok erősségét, és Orbán Viktor miniszterelnököt idézve hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Magyarország között értékalapú szövetség létezik.
Magyarics Tamás szerint az amerikaiak nem beszélnek a demokrácia haláláról Magyarország kapcsán és konkrét kritikát sem fogalmaztak meg a médiatörvénnyel vagy az alkotmánnyal kapcsolatban. – Az amerikaiak álláspontja az, hogy meg kell várni, hogyan fognak ezek érvényesülni a gyakorlatban, addig nem érdemes prejudikálni – nyilatkozta a Magyar Külügyi Intézet igazgatója az Info Rádiónak Hillary Clinton minapi budapesti látogatása kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.