Gyarapította a válság a gazdagokat

Hírösszefoglaló
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába rengette meg a válság a gazdaságot, a leggazdagabbak könnyedén túlléptek a problémákon. A Merrill Lynch befektetési bank és a Capgemini tanácsadó cég vizsgálata szerint tavaly még tovább emelkedett az egymillió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők száma a világon, és a pénzük is jelentősen gyarapodott. A legalább egymillió dollárt, vagyis – jelenlegi árfolyamon számolva – 188 millió forintot birtoklók 2010-ben 10,9 millióan voltak, miközben egy évvel korábban még tízmillió körül alakult a számuk – ismertette a vizsgálat eredményeit a távirati iroda. A szupergazdagok vagyona tíz százalékkal nőtt egy év alatt, és tavaly év végén összességében elérte a 42 700 milliárd dollárt. A vagyonosak még tovább gyarapodtak a válság alatt, hiszen 2007-ben, a krízis előtti utolsó évben még együttesen 40 700 milliárd dollár fölött rendelkeztek.
A létszám és a vagyon növekedése mellett a másik fő tendencia a feltörekvő ázsiai térségből származó dollármilliomosok térnyerése. Az ázsiaiak száma tíz százalékkal 3,3 millióra nőtt tavaly, így megelőzték az európai dollármilliomosok 3,1 milliós csoportját, és felzárkóztak az észak-amerikai milliomosok 3,4 millió fős társasága mögé. Az amerikai Forbes magazin legutóbbi, az idén megjelent összeállítása szerint a világ leggazdagabb embere a 71 éves mexikói Carlos Slim Helú 74 milliárd dollár értékű vagyonnal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.