Gyorsulhat az ipar növekedése

Hírösszefoglaló
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kissé tovább gyorsult májusban az ipari termelés növekedése, hiszen az áprilisi 7,1 százalékos bővüléssel szemben 7,6 százalékkal haladta meg a tavalyi ötödik hónap adatát. Az év első öt hónapjában 10,3 százalékkal volt magasabb az ipar teljesítménye, mint egy évvel korábban.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek nyilatkozva az ipari termelés dinamikájának további lassulását várja. A szakember éves szinten tízszázalékos bővüléssel számolt. Suppan Gergely kiemelte a gépjárműkivitel 16,3 százalékos emelkedését, s fölhívta a figyelmet arra, hogy ez júniusban tovább gyorsulhat, hiszen ekkor a Suzuki visszatért a két műszakos termelésre. A számítógép-, elektronikai és optikai termékek exportjának 5,6 százalékos visszaesését az elemző szezonális hatásokkal magyarázta.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője viszont attól tart, hogy a vártnál alacsonyabb éves növekedési adat egy aggasztó változás jele lehet. A tartósan gyenge belső kereslet, valamint a lassuló ipari növekedés és a visszaeső exportmegrendelések akár a GDP tervezett növekedését is veszélyeztethetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.