Gyurcsány fülkeforradalma

Török László
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy politikai és erkölcsi sikerként értékelte a Demokratikus Koalíció platform által kezdeményezett pártszavazást Gyurcsány Ferenc, amelyen szerinte több mint kilencezren vettek részt, az igenek aránya pedig hétezer felett lesz. A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: a pártszavazás alakulása a legvérmesebb reményeiket is meghaladta. – Ha tetszik, ez a szocialisták belső fülkeforradalma – fogalmazott. A politikus úgy vélte, ennek üzenete, hogy a párt változást akar, és ezen a pártszavazás pártjogi eredménye sem változtat, vagyis az, hogy az igenek száma eléri-e a párttagok létszámának 25 százalékát. – A pártszavazás azt üzeni a párt vezetésének, hogy mélyebb és gyorsabb átalakulás kell – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.
Gyurcsány kérdésre válaszolva azt mondta, a „politikailag belátható jövőben” politikus szeretne maradni, de a jelenlegi MSZP-nek már nem kíván elnöke lenni. Kiemelte: a demokratikus ellenzék megszervezésére törekszik úgy, hogy annak láttán 2014-ben a mostani kormánytöbbségnek „beleremegjen a lába”. Egy másik reakciójában ugyanakkor úgy vélekedett, valószínűleg már nem lesz miniszterelnök.
A pártszavazás eredményességéhez az szükséges, hogy a 32 ezer regisztrált párttag több mint negyede, vagyis nyolcezer párttag azonosan válaszoljon a kérdésekre. Eredményhirdetés a szombati választmányi ülésen lesz.
A múlt szerdán kezdődött pártszavazáson a Magyar Szocialista Párt tagjai arról dönthettek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhattak arról, hogy tisztségviselőiknek kötelezően vagyonnyilatkozatot kelljen tenniük, egy kérdés a pártgazdálkodás átláthatóbbá tételére vonatkozott, egy pedig a párton belüli funkcióhalmozás ellen lépett fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.