Gyurcsány legyávázta a szocialista párt vezetését

Bár még ki sem hirdették a pártszavazás hivatalos végeredményét, az MSZP-ben megkezdődött az üzengetés és az értelmezési vita arról, hogy mit is akar a párttagság. A kezdeményezés elindítója, Gyurcsány Ferenc szerint a szocialisták vezetése „fut a pénze után” és gyáva. A fővárosi pártszervezetek képviselői a Facebookon mentek egymásnak.

Török László
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várják az európai bírálatokat. Ezt nézzük meg, itt vannak a profik! – jelentette ki Grzegorz Napieralski, a lengyel Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) elnöke azon a konferencián, amelyet különböző MSZP-hez kötődő alapítványok szerveztek és ahol a párt vezető politikusai is megjelentek. A lengyel politikus kifejtette azt is, drukkol azért, hogy Mesterházy Attila egyszer Magyarország miniszterelnöke legyen. Az MSZP elnöke előadásában egyébként arról beszélt, hogy a féléves EU-elnökségünk szakmailag sikeres volt, politikai értelemben azonban kudarcot hozott. – Ez a sokszor arrogánsan, kioktató stílusban és euroszkeptikusan nyilatkozó Orbán Viktor felelőssége – jelentette ki Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke bírálta a kormányt, amiért nagy horderejű belpolitikai témákkal foglalkozott az uniós elnökség fél éve alatt, így a médiatörvény és az új alkotmány is nagyobb figyelmet kapott. Beszélt ugyanakkor arról is, hogy az Orbán-kormánynak a következő hónapokban várhatóan még súlyosabb bírálatokkal kell majd szembenéznie, a soros elnökség végével ugyanis megszűnik Magyarország „immunitása”. Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti képviselője úgy vélekedett: Magyarország a kormány „nyílt unióellenessége” miatt elszigetelődött. Szavai szerint az ország nemzetközi megítélése az 1960-as évek óta nem volt olyan kedvezőtlen, mint most. A szocialista politikus közölte, az Európai Parlament állásfoglalásában elítélte Magyarországot a médiatörvény miatt, és – tette hozzá – „reméljük”, hogy jövő kedden is meglesz a többség az alkotmány miatt.


Nem hivatalos információink szerint a csaknem 32 ezerből 8400 MSZP-tag vett részt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform (DK) kezdeményezte pártszavazáson, amely a pártelnök és a megyei elnökök közvetlen választását, illetve átláthatóbb gazdálkodást célozta. A volt miniszterelnök szerint a résztvevők nagy többsége igennel válaszolt kérdéseikre, a szocialisták tehát változást akarnak, és nem értenek egyet a pártvezetéssel, de a tagság üzenetéről – miként fogalmazott – „nem kétséges, értelmezési vita fog kezdődni”. Úgy tudjuk, húsz-huszonöt százalék voksolt nemmel, ami azt jelenti, hogy nagyjából a teljes tagság húsz százaléka állt Gyurcsányék mellé.
A politikus egyébként, folytatva a hagyományokat, személyeskedő stílusban bírálta az MSZP vezetését, amely szerinte szembement a pártszavazással és most arra készül, hogy annak érvénytelenségét hangsúlyozza. – Értem én, futnak a pénzük után – írta Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésében. A politikus beszámolt azokról a nehézségekről, amelyekkel szembe kellett nézniük a pártszavazás folyamatában. Megjegyezte, a kongresszusi küldöttek kétharmados döntéssel azt kérték a DK-tól, hogy vonja vissza a kezdeményezését. Ezt Gyurcsány a gyávaság jeleként értékelte, hogy „nem volt bátorságuk” határozatban megsemmisíteni a pártszavazás kiírásáról szóló határozatot. Gyurcsány a gyáva kifejezést idáig leggyakrabban Orbán Viktor miniszterelnök körülírására használta, ezek szerint mostantól pártja legfelsőbb döntéshozó testületének tagjait is gyávának tekinti.
Eközben két fővárosi politikus ugyancsak a közösségi oldal adta lehetőségekkel élve bonyolódott vitába a pártszavazás és Gyurcsány korábbi nyilatkozatai kapcsán. Bihary Gábor, a Fővárosi Közgyűlés tagja szerint a pártszavazás kiírásakor lehetett tudni, a volt kormányfő azt a „hazugságot” próbálja meg előadni, hogy nincsen 30 ezer tagja az MSZP-nek. A politikus szerint van, de a nagy többség nem akart részt venni ebben a „kutyakomédiában”. A kőbányai pártelnöknek, Élő Norbertnek ezt üzente: „Norbikám, szerintetek én és az a sok ezer párttag, aki emiatt nem vett részt, mind nem létezik, szerintem süllyedjetek el szégyenetekben, ne folytassátok ezt!” Miután Élő kifejtette, hogy a mai párttanácsban beszéljenek inkább erről, Bihary közölte, hogy az nem működik, hogy Gyurcsány és követői „hazug és a pártot lejárató”, minden bizonyítékot nélkülöző szövegeket tesznek közzé, míg nekik be kell fognia a szájukat. Bihary megkérdezte Élőtől azt is, hogy náluk a X. kerületben hány „nem létező párttag van”, mire azt a választ kapta, hogy a kerületeknél rendben vannak a tagnyilvántartások.
Az MSZP-ben egyébként a kőbányai szervezetről azt tartják, hogy mesterségesen, fiktív tagokkal van felduzzasztva, míg Élő korábbi pártszervezetét, a XII. kerületi MSZP-t Hagyó Miklós vezette, aki a mozaikcsoporton keresztül szervezte hasonló módszerekkel az MSZP-s pozíciók elfoglalását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.