Háborognak a borsodi roma vezetők

Velkei Tamás
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amúlt hét végén tartották azt összejövetelt, amelyen Horváth Ernő, az arlói kisebbségi önkormányzat alelnöke – a borsodnádasdi és a járdánházai cigány önkormányzatok képviselőinek egyetértésével – kijelentette: meggyalázták a cigányságot a négyórás munkaprogram bevezetésével. Ismert: az új közmunkaprogram keretein belül négy órában foglalkoztatnák a munkanélkülieket nagy állami beruházásokon, illetve vállalkozásoknál. Ugyanitt Csipkés Vilmos, az arlói kisebbségi önkormányzat elnöke félpályás útlezárást is kilátásba helyezett, ha nem változtatnak a törvény szövegén.
– Személyes sérelem hajtja Csipkést, mert rossz irányba fordult anyagi helyzete, ezért most a politikát teszi felelőssé – célzott Zsigray Árpád, Arló polgármestere az ózdi tanácskozás létrejöttének körülményeire. A község első embere hozzáfűzte: több alkalommal is közölte a roma vezetőkkel, eddig olyan ellátást kaptak a romák, amiért nem tettek semmit. – Hogy gyalázatként élik meg a törvényt? Meglátásom szerint végre olyan irányba mozdultunk el, ahol a munka és a járandóság egyszer majd „összeköszön” – vélte az arlói településvezető. Horváth Ernő lapunk érdeklődésére kijelentette: előbb szeretnének a kormány képviselőivel egyeztetni, ezért Arlóra hamarosan újabb kerekasztal-beszélgetést szerveznek. – Először a Fideszt keressük meg, de ha velük nem jutunk dűlőre, felkeressük az MSZP-t és az LMP-t is – tette hozzá. Horváth kilátástalannak érzi az ózdi kistérség cigányságának helyzetét, mert eddig a nyolcórás közfoglalkoztatásért kapott pénzből ki tudták fizetni tartozásaikat, ám a csökkentett összeg szerinte nem biztos, hogy elég lesz erre. – Biztosan tudom, hogy le akarják foglalni a köztartozásokat is a négyórás munkáért kapott pénzből. A maradékból hogy éljünk meg? Kifejlett rabszolgatartó társadalom ez! – szögezte le.
Farkas Félix, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés kisebbségi bizottságának elnöke is jelen volt a kerekasztal-megbeszélésen. Szerinte minden lehetőséget meg kell ragadni, ha valaki felelősséget érez a családja iránt. Hozzátette: mindenkinek lehetősége van 8 órás munkát vállalni (igaz, ehhez elengedhetetlen előfeltétel a szakképzettség), valamint vállalkozóvá válni. – Nem lehet senkinek az a célja, hogy leragadjon a közcélú foglalkoztatásnál, és az sem, hogy feszültséget keltsen a cigányság körében – nyomatékosította a roma vezető. Hozzáfűzte: májusban Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök keretmegállapodást írt alá, amely legalább százezer munka nélküli romát von be 2015-ig a munkaerőpiacra. – Itt a lehetőség, hogy segítsenek vezetői a cigányságnak, csak pályázni kell például a szociális földprogramra – mondta Farkas Félix.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.