Hadüzenetek textilbe fércelve

Evőpálcikák és maki szusik összeházasítása, vasaló és guvadó szemű kaméleon, dobókocka és tükörtojás serpenyőben, próbababa felsőteste és hangyafarm – mind-mind bohókás retikülök, amelyek Szilas Rita ötlete nyomán keltek életre. A La Masni márka tervezője egy éve nyitotta meg Hajós utcai szalonját, nemrég pedig nagyszabású divatbemutatón tette közzé legújabb táska- és ruhakollekcióját.

Makrai Sonja
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szoros lazaság – nem is lehetne jobb mottója az örökké álmodozó tervezőnek. Szilas Rita ugyan jogászként végzett, de előtte már tanult divattervezést. Mindig is az volt a vágya, hogy saját butikot nyisson. A főiskola alatt a megterhelő vizsgaidőszakok mellett alig jutott ideje a tervezésre. Így évekig csak hobbiszinten, saját kedvtelésére tervezett, akkor még ma Dream néven. A munkáit bizományba adta be különböző boltokba, több-kevesebb sikerrel. Az iskola befejezésével azonban rögtön nekilátott, hogy saját szalonját, a La Masnit kialakítsa. Munkái meseszerűek, néha bizarrnak, néha provokatívnak hatnak. Nőiesek és kacérak egyszerre.
Táskatervezéssel kezdte: az első darab egy lakattáska volt, aztán sorban jöttek a bohémabbnál bohémabb formák. Evőpálcikák és maki szusik összeházasítása, bőr és szegecses megoldással készült vasalóretikül, kaméleon és tükörtojás alakú táska, egy próbababából kialakított hátizsák.
Szilas Rita érzékeny, intuitív nő, a környezet legapróbb részletei is inspirálják. Rengeteg ötlet foglalkoztatja, örökmozgó: állandóan zsizseg. Van olyan táska a teljes kollekcióban, amelyet már nem szeretne folytatni, pedig igény lenne rá. Saját favoritja a dobókockatáska, párat már rongyosra hordott. Ezt a fazont viszont mindig újragondolja, más színből vagy anyagból mindig születik egy-egy újabb darab.
Az utóbbi időben vezető divatdiktátorok, nagy divatházak – Christian Louboutin, Olympia Le-Tan és Chanel – könyv alakú táskáitól hangos a divatsajtó. Az idei évben a Kate Spade New York cég is piacra dobta a Romeo and Juliet feliratú szütyőit. Kate Spade-et, ezért a tervéért is, nemrég az „Amerika új kiegészítőket készítő divattehetsége” címmel is kitüntették. Szilas Rita azonban már évekkel ezelőtt előrukkolt ezzel a táskaformációval, bár az ő Romeo and Juliet táskadrámája a klasszikusabb vonalat követi. Rita könyvretikülje megfizethető áron kapható, például már Fairy Tales-es borítással is.
Táskái általában egész picik, nem lehet őket teletömködni, igazi női retikülök. Sokan panaszkodtak is erre, így született meg az első gurulós bőrönd, azaz Columbo kutyájának ötlete. Őt követte egy tacskó, aztán a gyerekkorának kedvenc állata, a kacsacsőrű emlős. A Hajós utcai kutyasétáltatók adták az alapötletet – ha valakinek nem lehet négylábú kedvence, akkor legalább így legyen társa.
Komolyra fordítva: Szilas Rita tervezi és méretezi be a táskákat, válogatja hozzá az anyagokat, a kiegészítőket, a kész táskákat azonban bőrdíszművesek készítik el. A prototípusokat mindig maga teszteli, a használat alatt kiderül, mennyire tartós, a mindennapokban mennyire hordható az adott modell. Táskái ritkaságszámba mennek, mindegyikből csupán öt-tíz darab készül. A Mercedes írógép alkatrészeiből összeállított táskájából jelenleg csak egy darab van. Elég macerás az elkészítése, bár a végeredmény magáért beszél. Rita szerint ez a táska még kísérleti fázisban van, de szeretne ilyen fajtából többet legyártani a későbbiekben.
– Évek óta szerettem volna régi kacatokkal kísérletezni. Például a férfiak egyáltalán nem találnak maguknak a dizájnkiegészítők között nekik megfelelőt. Szeretném ezt a hiányt pótolni: régi kilométerórákkal díszített kistáskákon töröm a fejem – mondja a tervező.
Rita merész lány, aki keményen reagál a világ dolgaira. Ruháival kérdez, szembesít, társadalmi problémákra reflektál. Hadüzeneteket küld a világba, textilbe burkolva. Kritikával illeti a felhasználói társadalmat, korunkat. Ohne Silicone feliratú pólójával az egyre szélesebb generációs körben terjedő plasztikai műtétek ellen szólal fel.
– A barátaim nagy része már kés alá feküdt, sokan tervezik, hogy „megcsináltatják” egy-két testrészüket, mert nincsenek megelégedve vele. Elrettent, hogy mennyien képesek önszántukból ilyen beavatkozásnak alávetni magukat – vélekedik a fiatal lány. A különböző E-számoktól hemzsegő gyomormintás pólója is provokatívnak hathat. Egy idő után elege lett abból, hogy bármihez nyúl, szinte minden rákkeltő elemeket tartalmaz. A maga módján így tiltakozik a mesterséges tápanyagok ellen.
De volt például egy Gabi inside címre keresztelt kapucnisfelső-sorozata is, amelyre egyik barátnőjének koponya-CT-jét nyomtatta rá. – Így szerettem volna megmutatni, hogy a butának bélyegzett szőke lányoknak is van agyuk – magyarázza a fricskát Rita.
Buborékfóliából készült, bőrrel és fémmel kombinált esőkabátjai és kistáskái is nagyon kedveltek. Dupla rétegű buborékfóliából készülnek, így ha ki is pukkasztják, a kabát ugyanúgy használható, és a táskák is nagyon strapabírók.
Szilas Rita ruhái elsősorban anyaghasználatukban, nem szabásukban eredetiek vagy meghökkentők. Magasított derekú szoknyái, kiskabátjai, fűzői készültek már kavicsos, csavaros, téglamintás, újságnyomatos vagy épp a hetvenes évek csehszlovák rajzfilmjeinek világát idéző kutyafigurás változatban. Mindegyik darab finoman ironikus, humoros és elegáns egyszerre. A Hajós utcai boltban főként külföldiek vásárolnak, a magyarok Rita szerint nem igazán mernek különcködni. – A magyar vásárlók a dobókocka- és a buboréktáskámat szeretik a legjobban, mert egyszerűek, pont annyira merészek, hogy nem tűnnek ki nagyon a tömegből. A külföldiek viszont nem ijednek meg az extremitástól – mondja a tervező.
Boltjában más alkotók munkái is megtalálhatóak. Illésy Lenke, az Ille-Olla tervezőjének kabátjai és a Nova Design ékszerei szépen passzolnak Rita ruháihoz, retiküljeihez. De a La Masni boltjában kaphatók még Cseh Éva ruhái is, aki inkább a minimál irányvonalat követi, de belepasszol a szalon profiljába, kiegészítik egymást Ritával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.