Hajdútábor a várban

Nagy Áron
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra Sárospatakra menetelnek Kassáról, a Bethlen Gábor Hagyományőrség (BGHE) és a felvidéki Bethlen Garde tagjai, hogy ott egyebek mellett ostromjátékot mutassanak be közönségüknek – tájékoztatta lapunkat a BGHE elnöke. A két szervezet tagjai ellátogatnak az újhelyi várhoz is, ahol szintén fegyveres bemutatót tartanak – tette hozzá Balatoni Imre. Elmondta, a július 23–24-én esedékes műsoruk a török kori hadviselés mellett bemutatja a katonaélet mindennapjait. A hagyományőrző egyesületek csaknem nyolcvan kilométeres gyalogmenet után, július 22-én, pénteken délután érkeznek majd Sárospatakra, ahol felállítják táborhelyüket a Várkertben. Még aznap felavatják az országban egyedülálló dereglyéjüket a Bodrog partján. Szombaton, az 1456-os nándorfehérvári diadal emléknapján számos programjuk közül alighanem a délutáni lövész- és ágyúbemutató, valamint a Vörös-tornyot körülölelő Olaszbástyánál megrendezett ostromjelenet lesz a leglátványosabb. Vasárnap hasonló előadások várják az érdeklődőket.
A költségekről szólva Balatoni Imre elmondta, az ostromra jelképes összegű (ötszáz forintos) belépőt kérnek, amúgy a hétvége mindkét napján szabadon látogatható a katonai tábor, illetve hallgatható a korabeli muzsika.
A 2002-ben alakult Bethlen Gábor Hagyományőrség célja a magyarországi török kor had- és kultúrtörténetének bemutatása, különös tekintettel a magyar történelem sikeres katonáira, a hajdúkra. Éppen ezért 25 tagú csoportjuk rendszeresen lép fel rendezvényeken, illetve évről évre megtartja a Kassa és Sárospatak közötti menetelését. Nagy gondot fordítanak a hitelességre és korhűségre, amiben az egyesületben tevékenykedő történészek és szakértők segítenek. Folyamatosan igénybe veszik más szakemberek, múzeumok támogatását is. A július végi műsoruk megrendezésében például a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma működött közre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.