Halrekord várható a rétimajori búcsún

Grimm Balázs
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg szombaton a Fejér megyei Sáregres-Rétimajorban a Szent Péter napi Halászbúcsút. Szent Péter a pápák, Róma és a halászok védőszentje. Maga is halász volt, akkor is éppen a hálóját vetette ki, amikor Jézus tanítványául szegődött. Szent Péter napján, június 29-én, a halászok céhgyűlést, legény- és a mesteravatást tartottak, dolgozniuk azonban nem volt szabad, dologtiltó nap lévén. Talán ezért tartják holnap a rétimajori búcsút, hiszen a programok között egy Guinnes-rekord-kísérlet is szerepel: ezer keszeget készülnek egyetlen hatalmas serpenyőben kisütni, ami nem kis dolog. A sütéshez több mint 200 liter olajra és 12–20 ember összehangolt munkájára van szükség. Fontos, hogy a halak mint étel is jól sikerüljenek, hiszen csak így hiteles a rekord, amit a Guinnes ellenőrei a helyszínen hitelesítenek. A fesztivál idén is számos programmal, ismert fellépőkkel, kirakodóvásárral, finom halételekkel, halételfőző versenynyel és gyerekprogramokkal várja a látogatókat. Lesz még oldtimerautó-bemutató, íjászverseny, aki pedig nem bírja a hőséget, akár strandolhat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.