Hamarosan bemutatkoznak az egri csillagok

Az idén tizenötödik alkalommal rendezik meg az Egri bikavér ünnepet, amely nemcsak kiváló borral és ízletes étkekkel, hanem koncertekkel is várja látogatóit. A kulináris élvezetek mellett traktoros gyorsulási és szépségverseny is emeli a rendezvény fényét. Érdemes tehát a hétvégén egy kellemesnek ígérkező kirándulást tenni hazánk egyik legszebb városába.

MN
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokaknak már aligha kell bemutatni az egri bikavér köré szerveződött rendezvényt, amely idén tizenötödik alkalommal július 7. és 10. között várja a vendégeket, és amelyen az egri borászok évről évre felvonultatják legjobb bikavéreiket. A borvidék egyik legjelentősebb eseményét szervező Tarsoly József, Eger város hegyközségének hegybírója szerint a bikavérünnep az alkotó munka, az eredmények és az útkeresés ünnepe is. Az idei fesztivál újdonsága az is, hogy a bikavérek mellett ott lesznek az első, 2010-es egri csillagok is (ez a házasítás a bikavér fehér párja).
Az újdonságok mellett a régi, közkedvelt hagyományok sem hiányozhatnak az idei bikavérünnepről – mert ugye a jó bor és a jó étel kívánja egymást. Ennek megfelelően a borokhoz a város és a környék legjobb konyhái kreálják az ételt.
– Amióta a bikavérünnep létezik,
a borgasztronómiai ínyencségek mellett helyi ételféleségekkel is megismerkedhetnek a rendezvényre látogatók, és így lesz ez idén is – mondja Balga István, a Balga családi pincészet szőlész-borásza, aki azt is kiemeli, hogy Eger nagyon szép város, és már csak ezért is érdemes meglátogatni.
A település felkeresése most azért is időszerű, mert a rendezvényen az előbb említett hagyománynak megfelelően minden borász egy helyi ételt társít bikavéréhez, és azzal jelenik meg a borünnepen. E téren az előző évekhez képest annyi változás van, hogy a borászok ezúttal több fajta bikavért – általában az évjáratban lesznek különbségek – is kivihetnek a fesztiválra, de igazából csak egyet nevezhetnek meg, amelyet az általuk kiválasztott ételhez párosítanak. A Balogh családi pincészet például egy 2006-os bikavérével teszi tiszteletét az ünnepen, amelyhez kemencés sült káposztás csülökszeleteket ajánl cipóban. A fesztiválon különböző bikavérek mellé ajánlanak számtalan más gasztronómiai remeket is. Például a Hangácsi Csaba pincészet 2005-ös bikavér reserve borához bőrkötőbe töltött mangalicát és tokányt kínál friss erdei gombával és salátával körítve. Nem mindennapi élmény ígéretét hordozza a kakukkfűben pácolt vörösboros vaddisznóragu, amit a Bíró és Fia pincészet 2003-as bikavérével költhetünk el, ha már megtekintettük a város nevezetességeit. Bár nincs kétségünk afelől, hogy már a felsoroltak is elegendő motivációt adtak az olvasónak az útra kelésre, érdemes kiemelnünk még azt is, hogy azok is mindenképpen látogassanak ki a fesztiválra, akik meg szeretnék tudni, milyen étel a joppanyád, a hatvani hóstya, vagy a sertéspofa vörös couvé glacéval. Mindenesetre egy fesztivál hangulatát csak a helyszínen lehet megtapasztalni, vagyis nem marad más, mint elindulni.

Nagy lesz itt a tér. Az idei bikavérünnepen bőven lesz hely az evésre és ivása, ugyanis a rendezvény az egyre nagyobb érdeklődés miatt tágasabb helyszínre költözik: az Érsekkertbe, amelynek árnyas, zöld miliője garantáltan elnyeri majd a vendégek tetszését.
A rendezvény másik újdonsága ugyancsak a nagyobb területnek köszönhető, ugyanis a fő színpadon kívül – amelyen ismert együttesek és zenészek lépnek fel – a Zenepavilonnál egy lazább helyszínt is létrehoztak. Itt egri lemezlovasok, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő zenéket játszhatnak a bikavéres, csillagos nyári estéken.
Infó: www.bikaverunnep.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.