Sokaknak már aligha kell bemutatni az egri bikavér köré szerveződött rendezvényt, amely idén tizenötödik alkalommal július 7. és 10. között várja a vendégeket, és amelyen az egri borászok évről évre felvonultatják legjobb bikavéreiket. A borvidék egyik legjelentősebb eseményét szervező Tarsoly József, Eger város hegyközségének hegybírója szerint a bikavérünnep az alkotó munka, az eredmények és az útkeresés ünnepe is. Az idei fesztivál újdonsága az is, hogy a bikavérek mellett ott lesznek az első, 2010-es egri csillagok is (ez a házasítás a bikavér fehér párja).
Az újdonságok mellett a régi, közkedvelt hagyományok sem hiányozhatnak az idei bikavérünnepről – mert ugye a jó bor és a jó étel kívánja egymást. Ennek megfelelően a borokhoz a város és a környék legjobb konyhái kreálják az ételt.
– Amióta a bikavérünnep létezik,
a borgasztronómiai ínyencségek mellett helyi ételféleségekkel is megismerkedhetnek a rendezvényre látogatók, és így lesz ez idén is – mondja Balga István, a Balga családi pincészet szőlész-borásza, aki azt is kiemeli, hogy Eger nagyon szép város, és már csak ezért is érdemes meglátogatni.
A település felkeresése most azért is időszerű, mert a rendezvényen az előbb említett hagyománynak megfelelően minden borász egy helyi ételt társít bikavéréhez, és azzal jelenik meg a borünnepen. E téren az előző évekhez képest annyi változás van, hogy a borászok ezúttal több fajta bikavért – általában az évjáratban lesznek különbségek – is kivihetnek a fesztiválra, de igazából csak egyet nevezhetnek meg, amelyet az általuk kiválasztott ételhez párosítanak. A Balogh családi pincészet például egy 2006-os bikavérével teszi tiszteletét az ünnepen, amelyhez kemencés sült káposztás csülökszeleteket ajánl cipóban. A fesztiválon különböző bikavérek mellé ajánlanak számtalan más gasztronómiai remeket is. Például a Hangácsi Csaba pincészet 2005-ös bikavér reserve borához bőrkötőbe töltött mangalicát és tokányt kínál friss erdei gombával és salátával körítve. Nem mindennapi élmény ígéretét hordozza a kakukkfűben pácolt vörösboros vaddisznóragu, amit a Bíró és Fia pincészet 2003-as bikavérével költhetünk el, ha már megtekintettük a város nevezetességeit. Bár nincs kétségünk afelől, hogy már a felsoroltak is elegendő motivációt adtak az olvasónak az útra kelésre, érdemes kiemelnünk még azt is, hogy azok is mindenképpen látogassanak ki a fesztiválra, akik meg szeretnék tudni, milyen étel a joppanyád, a hatvani hóstya, vagy a sertéspofa vörös couvé glacéval. Mindenesetre egy fesztivál hangulatát csak a helyszínen lehet megtapasztalni, vagyis nem marad más, mint elindulni.
Nagy lesz itt a tér. Az idei bikavérünnepen bőven lesz hely az evésre és ivása, ugyanis a rendezvény az egyre nagyobb érdeklődés miatt tágasabb helyszínre költözik: az Érsekkertbe, amelynek árnyas, zöld miliője garantáltan elnyeri majd a vendégek tetszését.
A rendezvény másik újdonsága ugyancsak a nagyobb területnek köszönhető, ugyanis a fő színpadon kívül – amelyen ismert együttesek és zenészek lépnek fel – a Zenepavilonnál egy lazább helyszínt is létrehoztak. Itt egri lemezlovasok, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő zenéket játszhatnak a bikavéres, csillagos nyári estéken.
Infó: www.bikaverunnep.hu
Orbán Balázs: Ez a háború nem a mi háborúnk - videó