Hanga Ádámra lecsapott a Spurs

Az NBA-drafton elkelni körülbelül akkora eredmény, mint egy operaénekesnek szerződést kapni a milánói Scalától. Hanga Ádámnak, az afrikai édesapától és magyar édesanyától származó, sokak által Kobe Bryanthez (mármint a külseje alapján, de talán idővel nem csak azért) hasonlított kosarasnak ez most sikerült, elsőnek a magyar kosárlabdázók közül, hiszen annak idején Dávid Kornélt 27 éves „öreg újoncként” nem a játékosbörzéről szerződtette a Chicago Bulls.

Munkatársainktól
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A huszonkét éves, kereken kétméteres swingman – ahogy az irányító, a dobóhátvéd és a kisbedobó posztján egyformán bevethető kosarasokat nevezik odaát – egyik-másik internetes portálon már a draft esélyes kiválasztottjaként szerepelt előzetesen is. A www.draftexpress.com például a második körben a 24. helyre taksálta – a „legjobb élő magyar kosarasnak” titulálták, ami talán nem is túlzás –, s ebben az esetben a New Orleans Hornets csapott volna le rá. Nem így történt, az utóbbi másfél évtized egyik legeredményesebb klubjához, az 1999-ben, 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben bajnoki címet szerző San Antonio Spurshöz került.
Ennél nagyobb tragédia senkit se érjen, a Tim Duncant, Manú Ginóbilit és Tony Parkert felvonultató Spurs nyerte az idén is az alapszakaszt a nyugati főcsoportban, 61/21-es mérlegénél csak a Bullsé volt jobb – Keleten.
A fent említett „nagy hármas” a következő idényre is együtt marad, de annak, hogy honfitársunk már most bemutatkozzon az NBA-ben, elenyésző az esélye. Egyfelől azért, mert az Albacomppal májusban magyar bajnoki ezüstérmet szerzett Hanga Ádám a spanyol Assignia Manresa szerződtetett játékosa, másfelől a Spurs vezérkarának egyelőre nincs olyan rövid távú terve, amelyben szerepelne.
„Ádám atlétikus képességei átlagon felüliek, támadásban elsőrangú, arról azonban még nincs hitelt érdemlő információnk, hogy valaha is átlépte volna a felezővonalat – visszafelé futva”, – nyilatkozta R. C. Buford, a Spurs klubigazgatója a draft színhelyéről, a New Jersey állambeli Newarkból. Mindez azt jelenti, hogy a draftot megelőző trevisói bemutató táborról első kézből származó hírekkel rendelkező Buford – még ha tréfás formában is, de – finoman fogalmazva kételkedik Hanga védőjátékának hatékonyságában. Reméljük, egy-két idény Katalóniában, Európa legerősebb bajnokságában eltünteti honfitársunk ebbéli hiányosságát. És aztán jöhet a sportág Scalája, ahol eddig még csak egyetlen magyar kapott szerepet.
A játékosbörzét az arizonai Phoenixben végignéző, nyakig a munkában ülő – a Cleveland Cavalierst megfigyelőként és segédedzőként szolgáló – Dávid Kornél, aki a távirati irodának nyilatkozva igyekezett csillapítani az első örömhullámokat: „Egyelőre Ádám játékjogát foglalta le a Spurs, ha esetleg majd kikerül, akkor más csapatban nem játszhat, amíg ők le nem mondanak róla. Ez semmilyen szerződéssel nem jár, sem anyagi juttatással addig, amíg a Spurs nem gondolja úgy, hogy igényt tart rá.” Hasonló szellemben beszélt Hanga menedzsere, Lóránt András is: „Nagy siker ez, de még nem értünk el semmit. Sokat kell dolgoznunk, hogy Ádám még jobb játékos legyen, az elsődleges cél pedig most Spanyolország. Lépésről lépésre haladunk előre, ez a taktikánk.” Ám Mészáros Lajos, a magyar válogatott szakmai igazgatója annál nagyobb lelkesedéssel mondta: „Feláll a szőr a karomon, ez csodálatos. Biztos vagyok benne, hogy ettől a fejleménytől Ádám nem lesz elbizakodott, jó úton jár a helyes önértékelés felé. Egyértelműen megvannak a képességei ahhoz, hogy a világ legerősebb ligájában játszszon, és sokat jelenthet neki augusztusban az Európa-bajnoki pótselejtező, amelynek sikeres elvégzése esetén a legjobbakkal játszhat az Eb-n.”
Amint azt tegnap a hazai média előtt elmondta, Hanga Ádám egyelőre csak lehetőségként tekinti, hogy kiválasztotta a San Antonio Spurs: „Hosszú éjszakám volt, egy órától hatig figyeltük az interneten a draftot, nem sokat aludtam… Nagyon boldog vagyok, de ez csak egy lépés egy hosszú úton. Az elsődleges célom most az, hogy meghatározó játékos legyek Spanyolországban, a többi majd jön utána. Álomcsapatom soha nem volt az NBA-ben, nagyon nem is követtem az eseményeket, persze a döntőket, a sztárokat azért figyeltem, és Kobe Bryanttől LeBron Jamesig sokuk játékát szeretem. Nagyon felgyorsultak most az események, szombaton elvileg nyaralni mennék a párommal, de ha úgy alakul, akkor San Antonióba utazom. Már beszéltem a kinti ügynökkel, aki kérdezte, hogy pontosan mikor mennék ki egy rövid látogatásra, szóval szervezés alatt van a dolog. Várom a fejleményeket” – fogalmazott Hanga Ádám.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.