Hárman is hazai pályán

Ma a hazai kupagyőztes Kecskemét is bekapcsolódik a labdarúgó Európa-liga küzdelmeibe, és mivel az első selejtező fordulóban sem a Ferencváros, sem a Paks nem „kapcsolódott ki” onnan, három magyar csapat is pályára lép a második kvalifikációs kör első mérkőzésén. Méghozzá mindannyian hazai pályára; már amennyire a Paks számára Székesfehérvár annak tekinthető.

Munkatársunktól
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajnoki 2. Paks és a 3. Ferencváros egyaránt 5-0-s összesítéssel vette az első kanyart, a tolnaiak andorrai, a fővárosiak örmény játszótársat búcsúztattak. Most nehezebb rivális következik, további egybeesés, hogy egyiküknek is, másikuknak is norvég. E futballnemzetet csapataink számára klubszinten sokáig a Rosenborg jelentette – kiverni senkinek sem sikerült –, ma azonban a Tromsö látogat Székesfehérvárra, az Aalesund pedig az Albert-stadionba. Előbbi jelenleg 2., utóbbi 5. hazája bajnokságában, és e helyezések értékmérők, mert északon a naptári év szerint zajlik a pontvadászat, éppen most érkeztek félidőhöz, a 15. forduló zárásához. A komplett ligában a Tromsö gólkülönbsége a legjobb (25-15), az Aalesundé ellenben negatív (19-21), például legutóbb a listavezető Moldétól kapott 5-2-es verés miatt.
Az Üllői útra érkező Aalesund stábjának legismertebb alakja Kjetil Rekdal vezetőedző, aki az 1996-os norvég–magyar vb-selejtezőn mesterhármast ért el, szinte ő egymaga alakította ki a 3-0-s végeredményt. Most a budapesti derbi mellett más miatt is izgulhat, ugyanis az élettársa mindenórás közös gyermekükkel. Bár tanítványai nem nemzetközi hírű gólvágók, a Ferencváros sokkal szervezettebb és kíméletlenebb riválisra számíthat, mint amilyen az örmény Ulisses volt, Ugyanez a Paksra még inkább igaz, a Tromsö keretében ugyanis BL- és El-főtáblát is megjárt válogatott játékosok is feltűnnek.
A legkevésbé kalkulálható ellenfelet a kontinentális kupaporondon debütáló Kecskemét kapta, Tomiszlav Szivics vezetőedző együttesének a kazah Aktobén kellene túljutnia. A hazája bajnokságában 3. gárda az elmúlt két kiírásban az EL-selejtező 4. körében búcsúzott, azaz a csoportkörbe jutásért játszhatott, és csupán az utolsó grádicson bukott el. Eddig háromszor indulhatott a második számú európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligája-selejtezőben pedig négyszer szerepelt, így meglehetősen nagy a nemzetközi rutinja; a Kecskeméténél mindenképpen jóval nagyobb. Bár az alföldiek legalább már lejátszották első nyári tétmérkőzésüket, igaz, hazai pályán kaptak ki 1-0-ra a Szuperkupáért a Videotontól.
Az Albert-stadionban 19, Székesfehérváron 20 órakor, Kecskeméten pedig 20.15-kor kezdődik a mai összecsapás, a második felvonásokat jövő csütörtökön rendezik. Ha csapataink mindhárom visszavágóra megőriznek valamennyit továbbjutási esélyükből, már nem lehetünk elégedetlenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.