Három hónapos határidő

Nagy többséggel elfogadta tegnapi rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés a Budapest számára előnyösebbé tett Alstom-megállapodást. A tavaly ősszel felmondott metrókocsi-szerződést jelentős módosítással újra hatályba helyezték, a francia cégnek három hónap határidőt adtak, hogy a kifogásolt fékrendszer ügyében eljárjon a magyar hatóságnál. Ellenkező esetben új pályázat lesz.

2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a közgyűlés előtti utolsó percekben is egyeztettünk, hogy olyan megállapodást írhassak alá egy hét múlva az Alstom vezetőjével, amely rendezheti a kettes és a négyes metróra szánt kocsik évek óta húzódó ügyét – jelentette ki a fővárosi képviselők előtt Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. A végül nyílt ülésen, a Fidesz–KDNP- és az MSZP-frakció voksaival megszavazott dokumentum alapján a franciáknak kilencvennapos határidőt adtak arra, hogy felmentést, úgynevezett derogációt kérjen a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH) a szerelvények fékrendszere ügyében.
Amennyiben ezt az Alstom a megállapodás hatályba lépésétől számított három hónapon belül, várhatóan október–novemberig nem teljesíti, további 28 napos tárgyalási időszak után a megállapodás visszamenő hatállyal megszűnik. A fővárosi képviselők erre az esetre eldöntötték, hogy a lehető legrövidebb időn belül új pályázatot írnak ki.
György István főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy az új ciklus egyik legjelentősebb döntésével jelentősen mérsékelték a fővárost előnytelenül érintő korábbi szerződéses pontokat. Így kikerült az újra hatályba helyezett, de alapvetően módosított szerződésből a típusengedély meg nem szerzésének „vis maior” kategóriába sorolása. A 65 milliárd forint értékű szerződés előlege a korábbi 50 százalékról 10 százalékra csökken, az Alstom hibájából eredő, a szokatlanul alacsonynak tartott tízszázalékos kötbért a főváros most megduplázta, a kártérítést pedig húsz százalékról harmincra emelte. Bár a ténylegesen szerződő fél, a BKV visszafizet az Alstomnak tízszázaléknyi jó teljesítési garanciát, ebből a végén 15 százalékot visszakap.
A főpolgármester kijelentette: ezután már kizárólag az Alstom és az NKH dolga, hogy megegyezzenek egymással. – Az illetékes tárcának eddig hat levelet küldtünk, de egyre sem kaptunk választ. A magyar EU-elnökség sikere érdekében eddig hallgattunk – tette hozzá Tarlós.
Patrick Kron, az Alstom elnök-vezérigazgatója július 20-án érkezik Budapestre, de ha mégsem látná el kézjegyével a megállapodást július 26-ig, új közbeszerzést írnak ki a metrókocsik beszerzésére.
A Fővárosi Közgyűlés tegnapi tanácskozásán többek között döntött az új hajléktalanellátási koncepcióról, csaknem 167 millió forintnyi többletforrást szavazott meg a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság működéséhez, továbbá Budapest csatlakozott a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesülethez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.