Harry Potter nálunk is mindent visz

Koncz Éva
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanra biztossá vált: a Harry Potter és a halál ereklyéi – II. rész a nyitó hétvégén történelmet írt. A közzétett adatok szerint soha egy filmnek sem volt még ilyen sikeres premierhétvégéje sem az Egyesült Államokban, sem a világ összes mozijának öszszesített eredménye szerint. Több mint hatvanhétmillió forintos bevétellel Magyarországon is a minden idők legnagyobb premiernapi bevételeit hozó filmjeinek listája élére ugrott a sorozat utolsónak szánt része.
A rekordról szóló hírek margóján az olasz Avvenire katolikus napilap teológiai megközelítésű elemzést közölt az utóbbi idők legnépszerűbb, számos vitát kiváltó ifjúsági mozijáról és az alapjául szóló regényfolyamról. Míg korábban a new age kategóriába sorolták J. K. Rowling művét annak mágikus elemei miatt, a cikk szerzője úgy véli, elmélyültebb olvasatban számos keresztény elemet fedezhetünk fel a történetben. Rocco Buttiglione hangsúlyozza, hogy Angliában gazdag hagyománya van a keresztény tradícióra alapozott fantasztikus irodalomnak, illetve létezik egy egyetemes szimbólumrendszer, amelynek számos eleme megegyezik a keresztény tanokkal. A szerző ilyen rokon elemnek nevezi többek között a rosszat legyőző, önfeláldozó szeretetet; a regény végén Harry odaadja az életét barátaiért, végső győzelmet aratva a gonosz felett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.