Hasmenéses járvány Franciaországban?

Tíz felnőttnél jelentkeztek súlyos, hasmenéses tünetek az elmúlt napokban a dél-franciaországi Bordeaux környékén. A szakemberek szerint növényi csíráktól betegedhettek meg az érintettek. Eddig két páciensnél bizonyosodott be, hogy a kólibaktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta a betegséget.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadozó együttműködés. Eddig mindössze öt uniós állam jelentkezett, hogy vállalja az EU-ból származó zöldségimportra június 2-án, a hasmenéses járvány miatt elrendelt orosz tilalom feloldásához szabott feltételeket, ezek az országok esetleg már ma megkaphatják az engedélyt a szállítások felújításához – jelentette ki tegnap Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos. Onyiscsenko azt mondta, Hollandia, Lengyelország, Dánia „és még két ország” jelezte, hogy elfogadja az orosz feltételeket, és közölte az EU-val szerdán kötött megállapodásban szereplő biztonsági okmányok kiállításában illetékes laboratóriumok listáját – tájékoztatott a távirati iroda.


A németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel tíz felnőtt betegedett meg, s közülük öten tegnap még kórházi kezelésre szorultak a dél-franciaországi Bordeaux környékén – jelentette a távirati iroda. Három, súlyos állapotba került 41 és 65 év közötti nőt akut veseelégtelenséggel a bordeaux-i egyetemi kórház intenzív osztályán kezelnek, mindhárman dialízisre szorulnak. Két másik beteget, egy 35 éves férfit és egy 47 éves nőt a helyi katonai kórház belgyógyászatán ápolnak antibiotikumokkal. Öt további beteget – akik korábban kerültek kórházba – már hazaengedtek az orvosok. Eddig két páciens szervezetében mutatták ki a kólibaktérium egyik veszélyes válfaját, az EHEC bélbacilust – közölte a bordeaux-i kórház. Egy regionális egészségügyi szervezet szerint a fertőzést növényi csírák okozhatták. A tíz beteg közül heten ugyanis június 8-án évzáró iskolai ünnepségen vettek részt, s ott hatan fogyasztottak a gyanús élelmiszerből – jelentette az Europe 1 televíziós csatorna. A betegeknél június 15. és 21. között jelentkeztek az első panaszok. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a mostani eseteknek nincsen közük a múlt heti, lille-i ételmérgezésekhez.
Miként megírtuk, akkor nyolc gyermek egy észak-franciaországi Lidl diszkontáruházban forgalmazott, fagyasztott húspogácsától fertőződött meg a különlegesen ellenálló kóli bélbaktériummal. A francia hatóságok korábban azt mondták, hogy az élelmiszer alapanyaga Németországból, illetve Belgiumból és Hollandiából származott, a megbetegedések azonban nincsenek kapcsolatban a németországi hasmenéses járvánnyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.