Hasmenéses járvány: újabb haláleset

Hírösszefoglaló
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb áldozatot követelt a hasmenéses járvány Németországban, így összesen már negyvenhét ember vesztette életét a kólibaktérium okozta fertőzés miatt – jelentette be tegnap a német szövetségi egészségügyi intézet, a Robert Koch Institut. A közlés szerint az elmúlt két hétben látványosan csökkent az új esetek száma, a járvány kezdete óta a legtöbb megbetegedést, 25,5 százalékot Schleswig-Holstein szövetségi államból jelezték. A szintén németországi Észak-Rajna-Westfáliában eközben bezártak egy iskolát, ahol három gyerek a veszélyes kólibaktériummal fertőződött meg, sőt a veseelégtelenséggel járó hemolitikus urémiás szindróma (HUS) is kialakult náluk. Az intézmény menzájának négy alkalmazottja szintén megbetegedett – írta a Bild című német lap. Azt egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy a kórokozó miként – valamelyik étellel vagy esetleg az iskola mosdójában – jutott-e a szervezetükbe.
A feltehetőleg a németországi kólibaktériumtörzshöz tartozó kórokozó megjelent Franciaországban is, a bordeauxi kórházakban kezelt hét súlyos beteg állapota változatlan. Amint azt megírtuk, mindannyian június 8-án, egy vásárban fogyasztott, növényi csírákkal megszórt levestől fertőződtek meg. A hatóság nyomoz, annyit tudni, hogy a mustár-, a görögszéna- és a rukkolacsírákat a brit Thompson & Morgan társaság egyik franciaországi boltjából vásárolták, az üzlet tulajdonosa, Nacho Parra azonban dokumentumokat lobogtatva jelentette ki újságíróknak, hogy a csíra valójában Olaszországból származik.
Oroszország tegnap megszüntette a Hollandiából és Belgiumból származó friss zöldségek elleni embargót – jelentette be Gyenadij Oniscsenko, az orosz fogyasztóvédelmi hatóság igazgatója. A tilalmat június 2-án rendelték el az EU-tagországokból származó zöldségekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.