Hatalmas drogültetvény Mexikóban

Hírösszefoglaló
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mexikói hadsereg óriási, 120 hektáros marihuánaültetvényre bukkant az ország északnyugati részében, az akcióban 16 embert tartóztattak le – adta hírül a BBC. A mexikói hadsereg Baja California államban, az amerikai határtól 190 kilométerre, egy országos jelentőségű főút közelében járőrözés közben bukkant az ültetvényre. Alfonso Duarte Mújica tábornok, a tijuanai katonai körzet parancsnoka azt állította, egyelőre nem azonosítható a terület tulajdonosa. A mexikói védelmi tárca statisztikája szerint a 120 hektáros ültetvény rekordnagyságúnak számít az országban, körülbelül kétszer nagyobb, mint az eddigi listavezető, a 2007-ben Sinaolában felszámolt marihuánaültetvény, amely „csupán” 62 hektáros volt. A tábornok beszámolója szerint a marihuána termesztői paradicsomföldnek álcázták az ültetvényt, amelyről csaknem 120 tonna marihuánát takaríthattak be, s amelynek feketepiaci értéke majdnem 160 millió dollár. A földeken a rajtaütés közben körülbelül hatvanan dolgoztak, közülük többen elmenekültek.
Az Egyesült Államokba Mexikón keresztül jut be a kábítószerek nagy része, a latin-amerikai országban becslések szerint 2009-ben 19 ezer tonna drogot állítottak elő – emlékeztetett az MTI. A drogkartellek viszályaiban, illetve a szervezett alvilág elleni küzdelemben a hadsereg 2006-os bevetése óta csaknem 40 ezer ember vesztette életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.