Hét végén Közép-Európáról

A kínai miniszterelnök látogatása mellett is aktív programot bonyolított le az EU-elnökségi ciklus zárásához közeledő magyar diplomácia a hét végén: Martonyi János külügyminiszter a Duna-stratégia indulását üdvözlő találkozón, míg Schmitt Pál köztársasági elnök Szlovénia és Horvátország függetlenségi évfordulós ünnepségein vett részt.<br />

Hírösszefoglaló
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a stratégia számunkra itt, a Duna-medencében, Közép-Európában mindig egy egészen különleges jelentést hordozott – jelentette ki Martonyi szombat délután Rajkán, az osztrák–szlovák–magyar külügyminiszteri kerékpártúra befejezése utáni sajtóértekezleten. A miniszter felsorolta a Duna-stratégia egyes elemeit, majd leszögezte: „Ezek mind fontos dolgok, de van egy még fontosabb elem: benne van a közép-európai összetartozás üzenete, és ezt tartjuk mi a legfontosabbnak.” Az ausztriai Bergből a szlovákiai Pozsonyon át a magyarországi Rajkáig tartó mintegy 30 kilométeres kerékpártúrán Michael Spindelegger osztrák, valamint Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter vett részt. Martonyi más sürgős elfoglaltsága – a kínai miniszterelnök tárgyalásain való részvétel – miatt nem kerékpározott, s partnereit a rajkai Aranykárász kempingben fogadta.
A miniszteri kerékpártúrát abból az alkalomból rendezték meg, hogy az Európai Tanács pénteken elfogadta a Duna-régió stratégiáját.
A hét végén a horvát főváros vendége volt Schmitt Pál köztársasági elnök, aki a horvát államfő meghívására érkezett Zágrábba, a horvát függetlenség kikiáltásának 20. évfordulóján rendezett megemlékezésre. Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök Danilo Türk szlovén köztársasági elnököt is meghívta az évfordulóra. Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi hivatalvezetője Zágrábból az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: „Nyilvánvalóan meghatározza ennek az eseménynek a hangulatát az a hír, hogy pénteken Brüsszelben, a magyar európai uniós elnökség záró- ülésén a részt vevő állam- és kormányfők megerősítették, hogy Horvátország szabad utat kap az EU-csatlakozási tárgyalásain még hátralévő fejezetek lezárására.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.