Hibás hajtómű miatt fizet a Rolls-Royce

Hírösszefoglaló
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peren kívüli egyezséget kötött az ausztrál Qantas légitársaság és a brit Rolls-Royce, miután az utóbbi cég gyártotta hajtómű hibája miatt kis híján lezuhant a Qantas egyik Airbus A380-as gépe tavaly novemberben. Az egyezség szerint a Rolls-Royce 95 millió ausztrál dollárt (18,9 milliárd forint) fizet a társaságnak. A Qantasnak jól jön a pénz, mert hónapok óta rendszeresen a földre kényszerülnek járatai. Tavaly novemberben az A380-asba szerelt Rolls-Royce Trent–900-as hajtómű kigyulladt, ezért a Szingapúrból induló járat pilótája visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre. Amíg a műszaki vizsgálatok tartottak, a cég mind a hat A380-asát kivonták a forgalomból. Később az Ausztráliát sújtó földrengés, majd árvíz, az elmúlt hetekben pedig a chilei vulkáni hamu miatt kellett járatokat törölni.
A Qantasszal ellentétben az Airbusnak jól megy az üzlet. A hét elején nyílt 49. párizsi légiszalonon ugyanis a cég a polgári repüléstörténet egyszeri legnagyobb megrendelését kapta – jelentette az MTI. Az indiai IndiGo fapados légitársaság egyszerre 180 Airbust vásárol. Ebből 150 üzemanyag-takarékos A320neo lesz. Ez a típus akár 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a régebbi modell. A megrendelt gépek együttes listaára 15,6 milliárd dollár. Arról nem érkezett hír, hogy milyen ütemben kapja meg az indiai légitársaság a megrendelt repülőgépeket.
Az IndiGo India második legnagyobb belföldi utasszállítója. Augusztusban zárja le működésének első öt évét, akkortól pedig már külföldre is indíthat járatokat. A cégre először a 2005-ös párizsi légiszalon után figyeltek fel a hírügynökségek, amikor száz A320-as megvásárlását jelentette be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.