Himnuszba foglalt lányok

Karczag Eszter
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év januárjától Ausztria már nem csak „nagy fiak hazája” lesz, a nemzet végre lányaira is büszke lehet. Többéves vita érkezhet ugyanis végéhez: a parlamenti pártok, de legalábbis női képviselőik többsége arra a megállapításra jutott, hogy a szövetségi himnusz változtatásra szorul a nemek közti egyenjogúság tekintetében. A módosítást ellenzők szerint a „nemzet fiai” kifejezés nem a női nemet hivatott kirekeszteni, ezt a modern kor túlzott érzékenysége vetítette rá az 1947-es születésű szövegre. Az ügy mégis évek óta húzódik, de csak most fogott össze a keresztény–jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP), a szociáldemokrata párt (SPÖ), illetve a zöldek, és egyes információk szerint a jobboldali–populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) is a fedélzetre lépett.
A pártok női egyenjogúsággal foglalkozó képviselői még a nyári szünet előtt be akarták nyújtani az indítványt, ám úgy tűnt, erre nem lesz lehetőségük. Az utolsó ülésnapon több, az ötletet mélyen ellenző politikus próbálta szabotálni a tervet, nem hagyva szót a gyengébb nem – szó szerinti – képviselőinek. Kisebb meglepetést keltett tehát, mikor Maria Rauch-Kallatin, egykori nőügyi miniszter megelégelte a várakozást, és magához ragadva a szót végül sikeresen a törvényhozás elé terjesztette a javaslatot. A szavazás az őszi ülésszakra csúszik, de valószínű, hogy a 2012-t már az új szöveggel köszönthetik az osztrákok. A korrekció pontos módja egyelőre nincs tisztázva, de tavaly egy alkalommal már a leányoknak is helyet szorítottak a „nagy fiaid hazája” verssorban. Ekkor az oktatásügyi minisztérium közoktatást népszerűsítő reklámjában használhatták ideiglenesen a kibővített sort, amit a szerző örökösei által indított per követett. A bíróság szerint a szöveg módosítása azonban nem jelent csonkítást, inkább a korszellemhez illő kiegészítés, így nem jogsértő.
Nem Ausztria az egyetlen, ahol a nemzeti dallam sérti a nemek közti egyenlőséget. Kanadában – eddig – nem jártak sikerrel a képviselők; a konzervatív kormány a hagyományokhoz hű lakosság hangos ellenkezése miatt rövid időn belül lemondott a reformról. A kérdés a Vancouverben rendezett téli olimpia után vetődött fel, mikor az ország női olimpikonjainak kellett végighallgatniuk, ahogy szurkolóik Kanada „hazaszerető fiait” dicsőítik. Az olasz himnusz is csak Itália fivéreiről tesz említést, ám a parlamentben ez eddig nem volt téma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.