Hitel: hosszabbított Pécs

Pécs korábbi szocialista városvezetése közel negyed századra előre eladósította az önkormányzatot. Az új jobboldali irányítás már a kedvezőtlen kamatozású kölcsönök átütemezéséről tárgyal – mindeközben meghosszabbították a hitelkeret időtartamát is.

Bóka Máté Ciprián
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb egy hónappal hosszabbította meg a pécsi városvezetés a likviditási problémák kezelésére hivatott, ám július elsején lejárt hétmilliárdos keretösszegű folyószámlahitelt. A pécsi önkormányzat költségvetési és pénzügyi bizottságának elnöke, Trombitás Károly elmondta, a pénzintézettel az egy évre megkötött folyószámlahitelt azért csak egy hónappal – változatlan feltételek mellett – hosszabbították meg, mert a város folyamatosan tárgyal a számlavezető bankkal a korábban felvett, kedvezőtlen kamatozású kölcsönök kiváltásáról. A tárgyalások lezárulta után térhetnek vissza a hitelkeret kérdésére is. Trombitás elmondta, döntöttek arról, hogy bizonyos hitelek tőketörlesztését két évre felfüggeszti az önkormányzat, idén és jövőre ugyanis három-három milliárdot kellett volna a városnak kifizetnie.
Kiemelte, Pécs pénzügyi helyzete stabil, de küzdenek a szocialista városvezetés örökségével: az oktatási szférában átszervezéseket hajtanak végre, s a szociális intézményeket illetően is keresik a megtakarítási lehetőségeket. Pécs adósságállománya közel harminchárommilliárd forint. A hiteleket az EKF-program beruházásainak önrészére, előkészítésére, az utak felújítását célzó Sopianae-tervre, a pogányi repülőtér kialakítására és a működtetés finanszírozására vette fel a korábbi városvezetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.