Hódító alternatív drogok

Nagy Áron
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új pszichoaktív szerek rohamos terjedéséről számolt be tegnap a Nemzeti Drog Fókuszpont, amely májusban húsz hazai kezelőhely és kilenc tűcsere-szolgáltató közreműködésével végzett felmérést. A kutatás célja megállapítani, mi volt a múlt év legnagyobb változása a kábítószer-fogyasztási szokásokban. A megkérdezettek válaszai alapján 2010 legmarkánsabban kirajzolódó jelensége az új szerek megjelenése, közülük is kiemelkedik a lapunk által bemutatott s a kormány által tiltólistára helyezett mefedron. Gyakran emlegették még a szintetikus cannabinoidokat és az MDPV nevű anyagot. További új jelenségként a fürdősók visszaélésszerű használatát és a metilon megjelenését említi a Drog Fókuszpont lapunknak megküldött jelentése, amely szerint az új pszichoaktív szerek hazai térhódítása megfelel az európai tendenciáknak.
A kezelőhelyek beszámolója szerint a heroin hozzáférhetősége és ezzel együtt tisztasága is jelentősen romlott tavaly. A tűcsere-szolgáltatók tájékoztatásából pedig az tűnt ki, hogy az idő előrehaladtával egyre többen és többen számoltak be a mefedron intravénás használatáról. A klienskör életkorában is tapasztaltak változást: az új szerek főként a fiatalabbak között hódítanak. A Nemzeti Drog Fókuszpont ezzel együtt figyelmeztetett a mefedron okozta gyors fizikai, pszichés és szociális leépülésre. Jelezte azt is, hogy a kezelési igények száma a 2011. január 1-jén életbe lépő betiltást követően sem csökkent. A tiltás érdemben a keresletet feltételezhetően nem, csak a kínálat alakulását befolyásolta. Riasztó: a mefedron használata miatt jellemzően olyan fiatalok fordultak a szolgáltatókhoz, akik korábban nem, tehát új kliensek.
Kiderül a kutatásból, hogy a mefedron elsősorban az amfetaminszármazékokat váltotta, bár intravénás szerhasználók körében opiátról és metadonról történt „átállásról” is beszámoltak a szakemberek. Megállapítható, hogy a mefedron rövid időn belül másodlagos szerként általánosan elterjedt: megjelent cannabis-, amfetamin- vagy opiátfogyasztás mellett egyaránt. A szerváltás okaként elsősorban a könnyű hozzáférhetőség, majd az alacsony ár említendő. További szempontként jelent meg a szer korábbi legális státusa, a kimutathatóság hiánya, valamint intenzívebb hatása is – közölte lapunkkal a Nemzeti Drog Fókuszpont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.