Holnap mégsem lesz országos sztrájknap

Egyetlen kivétellel valamenynyi szakszervezet lemondta vagy elhalasztotta a holnapra hirdetett országos, BKV-t, vasutat, energiaszektort érintő sztrájkokat. Minden jel szerint félpályás útlezárások lesznek a kormány – a szakszervezetek szerint – munkavállaló-ellenes intézkedései miatt.

Bákonyi Ádám
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifulladni látszik a munkavállalói jogok védelmében holnapra meghirdetett országos sztrájk- és demonstrációsorozat. Más-más okokból ugyan, de egyetlen kivétellel valamennyi szakszervezet lemondta vagy elhalasztotta a tervezett munkabeszüntetéseket. A villamosenergia-ipari sztrájkbizottság tegnap jelentette be, felfüggeszti az akciót, mivel bízik abban, hogy a kormány által kezdeményezett, július 4-én kezdődő tárgyalássorozat megállapodáshoz vezethet. A sztrájkbizottság már ki is jelölte tárgyalódelegációja tagjait, azt azonban leszögezte: ha a kormánnyal való egyeztetés mégsem vezetne eredményre, úgy a későbbiekben él a nyomásgyakorlás lehetőségével. A BKV-nál sztrájkot hirdető Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége még pénteken halasztotta el az akciót. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság ugyanis törvénytelennek ítélte meg azt, mivel a szakszervezet nem egyezett meg a munkáltatóval az elégséges szolgáltatások mértékéről.

*

Bár az érdekképviselet fellebbez a döntés ellen, közölte: egy későbbi időpontban, akkor tartják meg a sztrájkot, ha a kormánnyal nem sikerül megállapodni a járművezetők korkedvezményes nyugdíjának lehetőségéről. Lemondta a vasútra meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot a Liga szakszervezetek is, mivel országos választmánya úgy ítélte meg: nem biztos, hogy garantálni tudják annak törvényességét. A konföderáció így csak a meghirdetett országos félpályás útlezárásokat tartja meg.
Egyelőre bizonytalan a mozdonyvezetők holnapra, illetve július 7-re meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkja: a bíróság ma dönt azok törvényességéről. A kormánnyal eddig szolidáris Munkástanácsok Országos Szövetsége viszont támogatásáról biztosította a Liga útlezárásos akcióját, és megjelenésre szólította fel tagságát.
Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a világhálón is közzétett levélben fordult Hatala József országos rendőrfőkapitányhoz, és azt kifogásolta, hogy az altábornagy megfosztotta a rendőröket a véleménynyilvánítási szabadságuktól, amikor éppen holnapra, az érdekvédők tiltakozó akcióinak napjára rendelt el fokozott szolgálatellátást az állománynak. Pongó Géza az iratban jogszerűtlennek nevezte az intézkedést, ami szerinte a hivatásosok és a szakszervezet érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozására irányul, és annak felfüggesztésére szólította fel a főkapitányt. A lapunknak nyilatkozó közrendvédelmi és közbiztonsági szakértők azt mondták, hogy a Pongó Géza által megfogalmazott kifogásokkal az érdekvédők vezetője túlterjeszkedett hatáskörén, amikor éppen az általuk bejelentett demonstrációk miatt elrendelt, a fokozott szolgálat ellátásáról szóló utasítás felfüggesztésére szólította fel Hatala Józsefet. Értékelésük szerint a főkapitányi intézkedés nem vitatható, mivel a rendőrség feladata a demonstrációs jogok gyakorlásának biztosítása is, és ez éppen a holnapi tiltakozó akciók miatt ró jelentős többletfeladatokat az állományra. A megszólalók arra hívták fel a figyelmet, a hivatásos rendőr alezredesként szolgáló Pongónak pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy a félpályás útlezárásokkal, forgalomlassító menetekkel meghirdetett rendvédelmi demonstrációk és a mozdonyvezetők esetleges sztrájkja megbéníthatja az ország közlekedését, ha a rendőrség nem a kellő erőkkel biztosítja a rendezvényeket. Mint mondták, a fokozott szolgálatellátás elrendelése jelentős kiadásokkal jár, mivel a rendezvények bejelentése nyomán hozott főkapitányi intézkedés nagy összegű túlórapénzekkel terheli meg a rendőrség kasszáját. – Amennyiben Hatala József helyt adna Pongó Géza kifogásainak, annak, hogy az alezredes kétségbe vonta az intézkedés jogosságát, az altábornagy együttműködne a szakszervezettel a közrend veszélyeztetésben – fogalmaztak a szakemberek.
A Pongó Géza által jegyzett levéllel kapcsolatban szerettük volna megtudni a rendőrség álláspontját, de az Országos Rendőr-főkapitányság kérdésünkre azt közölte, hogy a jogászaikkal egyeztetett válaszukat holnapig juttatják el a feladónak, és annak tartalmáról csak ezután adnak felvilágosítást. Kerestük Pongó Gézát is, ám az érdekvédő lapzártánkig elérhetetlen volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.