Horgolt ékszerek a csipkebirodalomból

Horgolt ékszereit már egy ausztráliai és egy amerikai üzlet is árulja, itthon egyelőre személyesen ő maga. Nánai Borbála szerint külföldön még mindig nagyobb értékük van az egyedi tervezésű kiegészítőknek, de már itthon is ébred az igény a tucatárutól eltérő darabokra. Az ékszerkészítőnő Pompomdesign néven a világhálón épített karriert.

Juhász Emma
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keramikus anyával, szabónő dédanyával a felmenői között, mondhatni, a génjeiben hordozza a kreativitást; nem csoda, ha a nőies, századelős divat vonzza, s ez a vonzódás még az afrikai törzsi ékszerekre emlékeztető kiegészítők letisztult formáin is nyomot hagy. Nánai Borbálát, ahogy ez lenni szokott, szakmabeli édesanyja beszélte le arról, hogy az iparművészi pályára lépjen, kis kitérővel mégis eredeti vágyát teljesítette be. Bár elvégezte a bölcsészkart kommunikáció és esztétika szakon, kezei közül már az egyetemi évek alatt népszerű nemez és gyöngy ékszerek kerültek ki, amelyeket barátnői rábeszélésére először az Iparművészeti Múzeum karácsonyi vásárán tett ki a pultra.
Az ékszerkészítés végül több lett, mint hobbi, létrejött a Pompomdesign márkanév, jóllehet a kézimunkára csak munka után, este nyolctól kifulladásig jutott idő. Közben a technika is változott, a hangsúly áttevődött a horgolt tárgyakra. A húszas-harmincas évek filmvilágának hangulatát idéző női portrék színes, horgolt keretben kerültek a brossokra. A revütáncosnők és a régi botanikai könyvekből kivágott madárábrázolások kezdetben fóliával fedett papíron, majd vékony, fehér vászonra nyomtatva keltek új életre tarka rámájukban, egy-egy visszafogott színvilágú ruha kiegészítőjeként. A csipkeszerűen horgolt, finoman nőies fülbevalók, gyűrűk, nyakláncok mellett Nánai Borbála védjegyévé váltak az afrikai törzsi ékszerek ihlette, kígyószerűen a nyak és a csukló köré tekeredő ékszerek is, amelyeknek talán eddigi legszebb darabjai a közelmúltban az Iparművészeti Múzeum Zsolnay-pályázatán szerepeltek sikerrel.
A brossok, nyakláncok, karkötők kezdetben egy képmegosztó oldalon landoltak, majd egy amerikai internetes oldalon nyitott saját, virtuális boltban találtak gazdára. Így találkozott a Nánai névvel egy portlandi üzlet vezetője is, aki rögtön több tucattal rendelt az ékszerekből. Az újabb és újabb sikerek egyre jobban fűtötték a gépezetet. Bori blogot kezdett írni, folyamatosan új utakat keresett. Ausztráliai nászútján például – bár nem különösebben magamutogató alkat – betért egy boltba ékszereivel, amelyekre azonnal lecsapott az üzletvezető. A kapcsolat megmaradt: a melbourne-i üzletben azóta is kaphatók a Pompomdesign kiegészítők. Itthon többek között a WAMP a stabil találkozási pont a vásárlóközönséggel, de több hazai dizájnüzlet is árulja Nánai Borbála egyedi alkotásait. – A magyar vásárlóközönség egyébként sokszor még mindig nem képes hasonló értékként kezelni az esetleg közönségesebb anyagból, de egyedi tervezés alapján készített dizájnékszereket, mint a nemesfémekből, drágakövekből előállított, adott esetben sorozatgyártott kiegészítőket – mondja Nánai Borbála, aki néhány „mesterdarabtól” éppen ezért nem is szívesen válna meg. Tudja, hogy nem tudná őket értékükön eladni. Egy karkötő például négy-öt óra alatt elkészül, de vannak olyan nyakláncok, amelyeken tíz-tizenöt órát is dolgozik.
A kézi munkát tapasztalatai szerint külföldön sokkal többre értékelik, viszont a kelet-, közép-európai alkotók korántsem esnek azonos megítélés alá a tőlük nyugatra élőkkel. Ez abból is kiderül, hogy a hazánkba látogató külföldiek gyakran alkudoznak vele, miközben pontosan tudhatják, ugyanazt a saját országukban csak négy-ötször ennyiért kaphatnák meg. A tervező nemcsak az igények és a divat változásai, de saját maga miatt is úgy érzi, folyamatosan meg kell újulnia, ezért mindig új ötleteken töri a fejét. Ha az álom valóra válik, a Pompomdesign merítésébe hamarosan bekerülhetnek a lakberendezési tárgyak is (www.mypompomdesign. blogspot.com).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.