Hőség után tomboló vihar

Országszerte fákat és kéményeket döntött ki, tetőket bontott meg, vezetékeket rongált meg a kedd éjjeli és a tegnapi vihar. Több településen nem volt áramszolgáltatás, egyes szakaszokon nem jártak a vonatok, számos helyen a felhőszakadások miatt szivattyúzták a vizet, néhol a gázvezeték is megsérült.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős károkat, a közlekedésben pedig fennakadásokat okozott a kedd éjszakai és a tegnapi vihar országszerte. Kisdi Máté, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője a távirati irodának elmondta, Budapesten a tűzoltóktól leginkább fakidőlések miatt és vízszivattyúzáshoz kértek segítséget. Pest megyében a tegnap délelőtti vihar Nagykőrös környékét sújtotta a leginkább. A viharos szél következtében fák dőltek a 441-es főútra, ezért a Cegléd és Nagykőrös közötti szakaszt lezárták, a forgalmat elterelték – közölte a katasztrófavédelem. Petróczi Tímea szóvivő elmondta: a szél megbontotta egy nagykőrösi iskola tetőszerkezetét is, az ott táborozó mintegy száz gyereket át kellett költöztetni. Délig mintegy kétszáz esetben kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a megyében.
Az ország nyugati felén, a Veszprém megyei Balatonalmádiban a rendkívüli esőzés miatt leomlott egy támfal, és megsérült a gázvezeték. Az utcát lezárták, szakemberek dolgoztak a szolgáltatás helyreállításán. Egy patak kiöntött a medréből, a víz több kertet és pincét elárasztott, a tűzoltók 20-25 háznál szivattyúzták a vizet.
Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Békés megyékben is elsősorban fakidőlésekhez, vezetékszakadásokhoz riasztották a tűzoltókat. Volt, ahol a mobiltelefon-hálózatok egy ideig nem működtek.
Heves megyében, Visontán automatikusan leállt a Mátrai Erőmű két blokkja tegnap délelőtt, miután a vihar megrongálta a villamos vezetékeket, és az erőmű nem tudta eljuttatni az áramot a felhasználókhoz. A két mátrai blokk kiesése ellenére volt elég áram, egyensúlyban maradt a magyar villamosenergia-rendszer. A megyében, Eger, Gyöngyös és Heves térségében száz riasztást kaptak a tűzoltók.
Az EDF Démász szolgáltatási területén, Bács-Kiskun és Pest megyében 85 településen csaknem hetvenezer fogyasztónál okozott áramkimaradást a vihar. Kezdetben az áramkimaradások hetvenezer ügyfelet érintettek, kora délután 31 ezer háztartásban nem volt még áram. Baján, Szabadszálláson, Kiskőrösön, Kecskeméten, Cegléden és Nagykőrösön nagy erőkkel – 112 szerelőcsapattal – folyt a hibák felderítése és kijavítása. A Démász több helyen aggregátorokkal biztosította a villamos energiát. Szolnok – Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye – szélét a hidegfronttal egy úgynevezett szupercella érintette. A hirtelen támadt erős szél fákat, villanyoszlopokat csavart ki, áramvezetékeket tépázott meg, közlekedési jelzőlámpákat szaggatott le. Több épületen megbontotta a vakolatot és a tetőzetet, a törmelék gépkocsikat rongált meg. Az óránként száz kilométeresnél is erősebb szél húsz percig tombolt a városban. Több településen a szélvihart eső, jégeső kísérte, amely a szántóföldi növények és gyümölcsösök terméseiben is károkat okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.