Húsz év után kifizették a megtalálói jutalmat

Stefan Lázár
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz évet kellett várnia a megtalálói díjra annak a hetvenegy éves hölgynek, aki férjével az Alpok gleccservidékén rábukkant a – régészeti világszenzációnak számító – rézkori vadász, Ötzi jégbe fagyott maradványaira. A tetem és ruházata, felszerelése példátlanul jó állapotban maradt fenn. A Nürnbergben élő Simon házaspár 1991 szeptemberében kedvenc hobbiját űzte, hegyet mászott. Dél-Tirolban vágtak neki a túrának, és az Ötz-völgyi-Alpokban, Hauslaubjoch közelében, 3210 méteren bukkantak rá a gleccsermúmiára. A világ régészeit felvillanyozó lelet megváltoztatta Erika és Helmut Simon életét. A férj névjegyet rendelt „Ötzi-felfedező” címmel, előadásokat tartott, ismertette az izgalmas témával foglalkozó könyveket, anélkül, hogy ennek fejében jelentős honoráriumokat kapott volna.
Amikor amerikai kutatók milliós összegeket kínáltak a lelőhelyet birtokló Dél-Tirolnak Ötzi ellenében, ügyvédek biztatták a házaspárt, hogy követeljék a megtalálónak kijáró jutalmat. A jogi tortúra elhúzódott, Helmut Simon 2004-ben elhunyt, felesége pedig a közelmúltban két évtized után kapta csak meg a bíróság megítélte összeget, 175 ezer eurót (48 millió forint), amiből 55 ezer euró az ügyvédeket illetett meg.
„Az egész emberiség és a tudomány számára jelentős leletre bukkantunk. Miért ne járt volna ezért elismerés?” – véli az özvegy, aki időközben lemondott a sok energiát követelő alpesi túrákról. Mint mondta, gyakran elgondolkozik azon, hogy a gleccserben fellelt Ötzit esetleg átok kíséri, hiszen a közelébe került emberek egy része váratlanul életét vesztette. A tetemet boncoló orvos – útban egy Ötzivel foglalkozó előadásra – baleset áldozata lett, az egyik profeszszor megbetegedett titokzatos izombénulásban, a férje pedig egy veszélytelennek tűnő túrán a mélybe zuhant. Erika Simon – az életüket átalakító esemény huszadik évfordulója alkalmából – helikopterrel érkezik majd a gleccserek csillogó világában szervezett ünnepségre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.