Idén is lesz dinnyeharc

Demonstrációra készülnek a dinnyetermelők, miután az idei, kiváló minőségű termés kilónkénti felvásárlási ára már a harminc forintot közelíti. A gazdák a kormányzatnak fogalmazták meg követeléseiket, miközben tudvalevő: elsősorban a kiskereskedelmi láncok kétes eredetű, sokszor pocsék minőségű, igaz, olcsóbb gyümölcsei nyomják le az árakat.

Bodacz Péter
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, rövidesen megelégelik a dinnyetermelők a hazai piaci viszonyokat, ha nem sikerül számukra elfogadható felvásárlási árat kialkudni: a medgyesegyházi gazdák egy csoportja akár demonstrálni is hajlandó volna, ha a kormány nem lép fel a „kaotikus helyzet” ellen. A település weboldalának beszámolója szerint a termelők Ruck Márton polgármesterrel és Simonka Györggyel, a Magyar Dinnyeszövetség elnökével egyeztettek kedden. Ruck szerint a termelők elkeseredettek az alacsony felvásárlási árak miatt, sokuk mindennapi megélhetése került veszélybe, mert az idén az önköltségi ár megtérülését sem látják reálisnak. Így a termelők többsége várhatóan tönkremegy, több száz család lehetetlenül el.
A Matolcsy György gazdasági miniszternek és Font Sándornak, a mezőgazdasági bizottság elnökének is eljuttatott összegzés szerint bár az idei termés az utóbbi tíz évben a legjobb, a mainál rosszabb piaci pozíciójuk eddig nem volt, ezért a termelők kérik a kormánytól a kereskedelmi regisztráció feltételeinek megalkotását, a telephelyek engedélyeztetésére és a dinnye minőségi besorolására vonatkozó előírások megalkotását. Emellett szükségesnek látják a fogyasztóvédelem megerősítését és a magyar dinnye marketingjének támogatását hazánkban és külföldön. Mint a termelők hangsúlyozták, ha az önköltségi árnak megfelelő harminc forint alá viszik a felvásárlási árat a viszonteladók, úgy radikális lépéseket is kilátásba helyeznek. A szövetség észrevételeivel és a demonstrációra vonatkozó terveivel kapcsolatban szerettük volna megtudni az agrártárca véleményét is, ám lapzártánkig nem érkezett válasz megkeresésünkre.
A jelenlegi piaci helyzetért mindenekelőtt a kifogásolható gyakorlatot folytató kiskereskedelmi láncokat terheli a felelősség. Az idén is nagy arányban megjelenő rossz minőségű import dinnye jóval olcsóbb, az árakat ezek szorítják le – hangsúlyozta lapunknak Pócs János jászsági dinnyetermesztő, a Fidesz parlamenti képviselője. Szerinte az évek óta tartó gyakorlat okán az egykori 12 ezer hektár helyett ma már csak 4500 hektáron folyik termelés. A hipermarketekben akciósan már akár 80 forintért is kapható a dinnye kilója, míg az utak mentén és a piacon kínált, javarészt hazai gyümölcs 120-140 forint körül mozog.

Friss zöldség a benzinkútról. Helyi kistermelők élelmiszerei, kézműves termékei kaphatók szeptember végéig minden csütörtökön a Mol kilenc benzinkútján, az ország különböző pontjain. A vállalat így kívánja támogatni a helyi termelőket, valamint népszerűsíteni a friss, hazai zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Mint arról a távirati iroda beszámolt, az őstermelőktől származó zöldségek és gyümölcsök internetes előrendelésére is lesz lehetőség, az így megrendelt árukat szintén csütörtökönként lehet majd átvenni a kijelölt kutak egyikénél: Budapesten, Győrben, Hévízen, Tapolcán, Gárdonyban, Siófokon, Székesfehérváron, Szolnokon és Nyíregyházán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.