Ígéretesnek tűnő szakok

Teljesen új alapszakot, mesterszakot, szakirányú továbbképzést és felsőfokú szakképzést indítanak szeptembertől az egyetemek és főiskolák. Aki akar, a pótfelvételin még jelentkezhet médiamoderátornak, humánökológusnak vagy éppen klímagazdasági szakközgazdásznak – adta hírül tegnap az Eduline.hu internetes oldal.

Munkatársunktól
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újdonságnak számít a magyar felsőoktatásban az Eötvös Loránd Tudományegyetem szeptembertől induló humánökológia és a Szent István Egyetem klímagazdasági szakja. Lányi András egyetemi oktató a mesterszakot népszerűsítve elmondta, az élővilág rohamos pusztulása az emberi beavatkozás miatt elsősorban a társadalomtudományok számára jelent kihívást, ez a kutatásokban új témák és új szempontok megjelenésével jár. Az Eduline.hu internetes oldal szerint a Szent István Egyetemen induló klímagazdasági szakközgazdász- és klímagazdasági szaktanácsadó-képzés nemcsak itthon, hanem egész Európában egyedülállónak számít.
A moderátori képzést kettéválasztó januári rendelet miatt idén már külön média- és színházi moderátor felsőfokú szakképzést indítanak a felsőoktatási intézmények – míg előbbit csak a Pécsi Tudományegyetemen, utóbbit a Nyíregyházi Főiskolán és a Szegedi Tudományegyetemen is meghirdették. A kétéves szak elvégzése után szerkesztőként, műsorvezetőként is lehet dolgozni.
Teljesen új mesterszak a szintén szeptembertől induló klinikai laboratóriumi kutató, valamint a gazdasági agrármérnöki is – ezek ráadásul jobb elhelyezkedési lehetőségekkel csábítják a felvételizőket. A Felvi.hu nevű szakportál szerint a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választotta.
A ponthatárokat július 21-én, csütörtök este hozzák nyilvánosságra, amikor megrendezik a hagyományos budapesti Pont ott partit a Millenárison.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.