Indul a kivonulás

Zord Gábor László
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetést nem szerezve jelentette be Barack Obama, hogy megkezdik az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból. Az év végéig tízezer fővel csökken a nagyhatalom katonai jelenléte a közép-ázsiai országban. Az idei kontingenst 2012 szeptemberéig további 23 ezer fő követi majd haza.
Sokkal helytállóbb azonban az a megfogalmazás, hogy az összesen 33 ezres csökkentés után visszaáll a 2009. végi mintegy hetvenezres létszám, amely az elnök csapaterősítési stratégiájának megvalósítása előtt volt jelen. Ez a stratégia tette lehetővé, hogy a koalíció olyan területekre is küldjön csapatokat, ahová az intervenció csaknem tíz éve alatt nem állt módjában. Nyugati értékelések szerint a csapaterősítés jelentős eredményeket hozott, az ellenállók súlyos veszteségeik és az ellenük Pakisztánban is zajló műveletek miatt visszaszorultak. A kérdés most az, hogy ezeket az eredményeket a kabuli kormányerők a felelősségátadási folyamat során képesek lesznek-e megőrizni. Az amerikai cél az, hogy 2014-től ne kelljen az országban maradó külföldi erőknek harci műveletekben részt venniük. A beszéd után London és Párizs is jelezte, hogy az amerikaiakhoz hasonlóan cselekszik. Mike Mullen, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerint Obama nagyobb arányú és gyorsabb csapatkivonást jelentett be, mint amilyet a katonai vezetők javasoltak.
Egyes elemzők szerint Obama bejelentését legfőképpen belpolitikai szempontok szabták meg. Ha ezt túlzásnak vesszük is, az bizonyos, hogy az agresszív külpolitikával azonosított Bush-kormányzat évei után a jelenlegi elnök a háborúk helyes mederbe terelésének és lezárásának ígéretével lépett fel, ami a Demokrata Párt baloldali bázisának „jóllakatásához” elengedhetetlen is. A szerdai bejelentéssel Obama ennek a politikának a megvalósítását kívánta igazolni, arra emlékeztetve a hazai gazdasági nehézségekre koncentráló szavazókat, hogy a republikánus elődje által kezdett háborúk mintegy ezermilliárd dollárjukba kerültek, a hatezer elesett katonáról nem beszélve. Obama alighanem kampányszempontokat követ akkor is, amikor a csapatkivonás további ütemezéséről 2012 májusában – az elnökválasztás előtt fél évvel – megrendezendő csúcstalálkozó résztvevőit a politikai hátországának számító Chicagóban látja vendégül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.