Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 2–3.
Népi cserépkályhás találkozó. A kővágóörsi találkozó két részből áll: kiállítás nyílik Mayer István portáján A népi cserépkályhák élete napjainkban címmel. A kiállítók környékbeli mesteremberek, csempekészítők, kályhaépítők és kovácsok. Az első nap, szombaton a művelődési házban 10 órától előadásokat hallgathatnak az érdeklődők. Előadók: Filkó Veronika néprajzos (A gótikus és reneszánsz kályhák motívumkincsének továbbélése a népi kályhákon), Grósz Zsuzsa restaurátor (Középkori kályhacsempék restaurálása), Kocsis Edit régész (A királyi udvar gótikus kályhái és hatásuk a népi kályhák fejlődésére), Szebényi Judit restaurátor (A restaurátori munka).
Helyszín: művelődési ház (Kővágóörs, Jókai utca 49.); Mayer István portája (Kővágóörs, Árpád utca 8.).
Időpont: egész nap

Július 2. – augusztus 21.
Siófoki strandkönyvtár. A siófoki városi könyvtár a nyári főszezonban – a balatonalmádi kezdeményezéshez hasonlóan – fiókkönyvtárat üzemeltet a helyi nagy strandon, külön programokkal. A jövő héten, július 6-án társasjátéknapot, másnap, 7-én pedig papíros napot tartanak elsősorban gyerekeknek.
Helyszín: nagy strand (Siófok, Petőfi sétány 3.).
Időpont: 10 óra

Július 3.
Scheffler János boldoggá avatása. Szatmárnémetiben vasárnap avatják boldoggá Scheffler János szatmári vértanú püspököt. Scheffler Jánost 1942. március 26-án nevezte ki XII. Piusz pápa szatmári püspökké, néhány nappal később pedig nagyváradi apostoli kormányzóvá. 1945 végén, a háború után kegyetlen évek következtek az egyház számára is. A román kormány 1948. július 19-én felmondta a Szentszékkel kötött konkordátumot, az új állami kultusztörvény pedig megszüntette a szatmár–nagyváradi egyházmegyét. A püspök memorandumban fordult Petru Groza miniszterelnökhöz, amelyben kifogásolta a kommunista hatalom egyházat sújtó intézkedéseit. Tiltakozásának és ellenállásának következménye az lett, hogy a kormány nyugdíjasnak nyilvánította, és eltiltotta a püspöki funkció gyakorlásától. 1950. május 23-án kényszerlakhelyre vitték a Hunyad megyei Körösbánya ferences kolostorába. Mivel nem vállalta a kommunista vezetők által számára kigondolt szerepet, és szembeszegült a romániai katolikus egyházat a pápától elszakítani akaró törekvésekkel, 1952-ben letartóztatták. Előbb a bukaresti belügyminisztériumban tartották fogva, majd innen Jilava föld alatti börtönébe szállították, ahol rövid időn belül, december 6-án meghalt.
A boldoggá avatási határozatot Angelo Amato, a szentté avatási kongregáció prefektusa olvassa fel, a koncelebrált ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros prímás mondja.
Helyszín: szatmárnémeti székesegyház (Szatmárnémeti – Satu Mare, Piata Libertătii 20.)
Időpont: 10 óra (magyar idő szerint 9 óra)

Gyermekprogram a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban. A múzeumok éjszakája túl rövid volt ahhoz, hogy a résztvevők felfedezzék a fény varázslatát, ezért a nyári szünet első gyermekprogramján a Károlyi József Alapítvány szervezésében a foglalkozáson elkészített színkeverő segítségével folytathatják a fényjelenségek kísérletező felfedezését, valamint a fény-árnyék századokon átívelő fejlődésének tanulmányozását. A műhelyben lehetőség nyílik különböző európai országokban, más-más éghajlatokon és századokban használatos árnyékoló ablakok készítésére, illetve a kastély „árnyékolástechnikájának” felfedezésére is.
Helyszín: Károlyi-kastély (Fehérvárcsurgó, Petőfi utca 2.).
Időpont: 15 óra

Július 4.
Kávé és külpolitika. Kereszty Gabriella miniszteri főtanácsadó (Külügyminisztérium), Fehér Zoltán, a Magyarországi Ronald Reagan Emlékbizottság titkára és Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója tart közös előadást A transzatlanti hét értékelése és eredményei a magyar–amerikai kapcsolatokban címmel.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 16 óra

Július 5.
Ezeréves ámen. Csobolya József kárpátaljai származású, Veszprémben élő énekművész a Magyar Állami Operaház énekese. Zenés-irodalmi összeállítása I. Szent István király, illetve a nevéhez fűződő ezeréves keresztény magyar államiság előtt hajt fejet. Az énekes régi hangszereken kíséri történelmi előadását. A belépőjegy 1000 forint.
Helyszín: Dubniczay-palota (Veszprém, Dózsa György utca 2.).
Időpont: 20 óra

Július 6.
A Károlyi-palota titkai. A nyugdíjasok délelőttje rendezvényén Komáromi Csaba muzeológus vetített képes előadást tart a Károlyi-palota történetéről, ezt követően az érdeklődők megtekinthetik az épületet. A kézműves foglalkozáson az épület makettjét is elkészíthetik, végül a Vörös szalonban teázhatnak. A jegyár 400 forint.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 10 óra

Július 7.
Hajcihőség, 2011 – Mesés mitológia gyermekeknek. Ismerkedés a görög mitológia népszerű alakjaival, mesés történeteivel. A történetek szereplőit a gyerekek megtalálhatják Borsos Miklós szobrai között, majd agyagszobrot mintázhatnak legkedvesebb mitológiai szereplőjükről.
Helyszín: városi művészeti múzeum (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.).
Időpont: 15 óra

Július 8.
Nyílt nap az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetében. Az érdeklődők betekinthetnek az intézetben folyó Balatonnal kapcsolatos kutatásokba. Lesz filmvetítés és kiállítás, a vendégek előadásokat hallgathatnak a tó ökológiai állapotáról, valamint a turizmust is érintő árvaszúnyog-kutatásról. A Balaton partján kialakított bemutatóhelyeken megnézhetik a tó makroszkópos élővilágát és a vizsgálatokhoz használt műszereket.
Helyszín: MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (Tihany, Klebelsberg Kunó utca 3., a hajóállomás mellett).
Időpont: 9 óra

Július 8–10.
Erdélyország az én hazám fesztivál Verőcén. Július 8-án délben regisztrációval kezdődik az idei fesztivál. Fellép többek között a Váci ifjúsági fúvószenekar (indulók, magyar nóták), az Osztováta együttes, a Siculus együttes (Székelyföld), Ferenczi György és a Rackajam, Sebestyén István bukovinai mesemondó (Kakasd), Takács Éva népdalénekes, Olasz Etelka (tündérmesemondó), Nagy Botond mesemondó, a Bekecs táncegyüttes (Nyárádszereda), illetve In memoriam Temesvár, 1990 címmel a Bikini együttes. A könyvbemutatón az érdeklődők megismerkedhetnek György Horváth László Stockholmi szerelem, Margittai Gábor Trianoni menyecske, Domonkos László Kratochwill Károly című kötetével. Előadást tart Balázsi László megbízott unitárius püspök, főjegyző az unitárius egyház jövőjéről, Okos Márton Falurombolástól a nemzetrombolásig, Kibédi Varga Sándor Erdélyi ki- és bevándorlók az ezredfordulón, Horváth Zoltán György Szent László-freskók Erdélyben címmel. Emellett autonómiakonferenciát is tartanak György Mózes Árpád (Gyergyóremete), a Székelyföldért Társaság alapító tagja vezetésével.
A zárónapon ökumenikus istentiszteletet tartanak, illetve Böjte Csaba atya dedikálja könyvét. Minden este mulatós zene lesz hajnalig. A verőcei vasútállomás és a Csattogó-völgy között maxitaxijárat működik a fesztivál ideje alatt. A jelképes viteldíj 100 forint utanként. Részletes információk az Erdelyhon.hu oldalon találhatók.
Helyszín: Verőce, Csattogó-völgy.
Időpont: 8-án 12 óra; 9–10-én 6 óra

Július 9.
Ternyák Csaba és Tolcsvay László a Krisztus-trilógiáról. Zenés egyházi tárlatvezetést tart Ternyák Csaba egri érsek és Tolcsvay László zenész Munkácsy Krisztus-trilógiájánál. Belépés a kiállításra szóló jegygyel 200 főig. (Előrendelés: Jegymester.hu.)
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria (Budavári Palota, B épület).
Időpont: 15 óra

Jótékonysági templomkerti esték. A sorozat bevételét a máriaremetei bazilika felújítására fordítják. A mostani alkalommal a Csík-zenekar és Presser Gábor lép fel. A koncert előtt, 18 órakor szentmisét tartanak. Vendéglátó: Schmitt Pálné.
Helyszín: máriaremetei templom, szabadtéri oltár (1029 Budapest, Templomkert utca 1.).
Időpont: 19 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.