Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Molnár Csaba
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 17.
A fém napja – családi nap. A százhalombattai Régészeti Park kicsi és nagy látogatói a bronz- és vaskori fémmegmunkálással ismerkedhetnek meg. A park házaiban a bronz- és a vastárgyak gyártásához használt eszközöket mutatják majd be, és a park régész munkatársa mesél róluk. A látogatóknak nem kell megelégedniük a kiállítási tárgyak passzív szemlélésével, hiszen a kézműves-foglalkozásokon maguk is készíthetnek rézből ékszereket, gyűrűt, karkötőt, medált vagy övlemezt. A gyomornak is kedveznek a szervezők, többek között őskori kemencében sült lepényt kóstolhatnak a vendégek, méghozzá csicseriborsókrémmel, lekvárral vagy tejföllel. Természetesen a város névadó régészeti emlékei, a „száz halmok” sem maradhatnak ki a programból, óránként, vezetéssel tekinthető meg a kétezer-hétszáz éves sírhalmok egyike.
Helyszín: Régészeti Park (Százhalombatta, Poroszlai Ildikó utca 1.).
Időpont: 10-től 17 óráig

Július 18.
„Háború a kapuk előtt…” – Fejezetek a szegedi repülés történetéből (1938–1946). Pusztai János repüléstörténész előadása a déli országrész légi közlekedéséről és katonai repülőiről a második világháború idején. Szó esik a szegedi közelfelderítőkről, akik a rejtett légierő egyik századaként szolgáltak, a szerbek 1941. április 7-én Szeged ellen intézett légitámadásáról és a szegedi repülőtér feladatáról is a Délvidék visszafoglalásában. A háború végső szakaszában a szegedi repülőteret megszállták a szovjet csapatok, és hadifogolytábort létesítettek ott. Pusztai János érinti majd előadásában ezeket az időket is, csakúgy, mint a polgári repülés újraindítását 1946-ban.
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér 1–4.).
Időpont: 18 óra

Július 18–31.
Kodály Művészeti Fesztivál. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete Kodály-fesztivált rendez Kecskeméten. A fesztivál hétfőn a Gregor József-emlékkiállítás megnyitójával veszi kezdetét a kulturális központban. Ezután nyolc órakor az Új Liszt Ferenc Kamarakórus ad hangversenyt a piarista templomban Erdei Péter vezényletével. A következő napokban számos Kodály Zoltán műveihez, életéhez köthető esemény, koncert követi egymást. A galántai Kodály Zoltán nemzetközi hegedűverseny különdíjasai déli hangversenyt adnak kedden, majd szerdán a finn Kirsi Tiihonen dalestjét hallgathatják meg este nyolc órától. Másnap a Jánosi Együttes Magyar rapszódia című táncházában rophatják a látogatók, pénteken pedig Hommage á Kodály címmel kortárs zenei esten vehetnek részt az evangélikus templom vendégei. Részletes program a zenepedagógiai intézet honlapján, a bit.ly/kodaly
fesztival címen.
Helyszín: kulturális központ, Kodály-intézet, Református Újkollégium, piarista templom, evangélikus templom, romkert (Kecskemét).
Időpont: a legtöbb program este nyolc órakor
kezdődik, de érdemes tájékozódni a honlapon
Július 19–23.
Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó. E különleges összejövetel kétévente több ezer fiatalt vonz, akik gondtalan szórakozásáról közel ötszáz önkéntes munkatárs gondoskodik. A Csillagponton húsz helyszínen százharmincöt programmal készülnek a szervezők, így minden érdeklődő megtalálhatja a kedvére való időtöltést. Lelki programok, koncertek, előadások, kerekasztal-beszélgetések, sportolási lehetőség és versenyek, tréningek, táncház, színház, fórum és még sok más várja a résztvevőket. Bővebb tájékoztatás a csillag.reformatus.hu címen található.
Helyszín: a Cseke-tó partján az olimpiai edzőtábor (Tata, Baji út 21.).
Időpont: 19-én 13 órától kezdődik a regisztráció. 20-tól minden reggel 7.15-kor kezdődik
a reggeli áhítat

Július 20., 22.
Etnomobil 2.0. Rendhagyó kiállítás időzik július 20-án a Néprajzi Múzeumban. Az Etnomobil 2.0 tárlaton kiállított tárgyakat ugyanis egy átalakított, mindössze tíz négyzetméteres alapterületű lakókocsiban helyezték el. A kiállítás nem a múlttal foglalkozik, hanem a jelenkor tárgyi kultúráját dokumentálni hivatott MaDok-program részeként a helyváltoztatás témaköréhez köthető, szimbolikus jelentőségű tárgyakat gyűjti egybe. A kiállítás alapterületéhez képest igen sokféle témát ölel föl, hiszen az üzleti utazástól és a tanulmányi felfedezésektől a diaszpórák utazásain keresztül a turisták által használt eszközökig tartó virtuális séta közben szinte el lehet tévedni. A lakókocsi nem sokáig áll a múzeumban, hiszen 22-én már a Művészetek Völgyében lehet megtekinteni.
Helyszín: 20-án Néprajzi Múzeum (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.), 22-től kapolcsi kastély.

Július 22–24.
Nádasdy Történelmi Fesztivál. Az idén ünnepeljük a nándorfehérvári diadal 555. évfordulóját. Ennek tiszteletére az idei sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál központjában is a Hunyadi Jánosra és várvédő társaira emlékező események állnak. A fesztivál viszszarepíti a látogatókat a végvári harcok idejébe. Hagyományőrző csapatok adják egymásnak a stafétabotot, mutatványosok, vásári komédiások és a legkülönfélébb vitézek mérik össze tudásukat. Pénteken a nándorfehérvári hősök emlékezetére tartott istentisztelettel kezdődnek a programok, majd délután föllép Berecz András, a Paprika Jancsi Bábszínház és a Firkin ír népzenét játszó együttes is. Szombaton este a Csík zenekar koncertje vezeti be a rendezvény fénypontját, a boszorkányégetést. Részletes információ a nadasdyfesztival.hu oldalon található.
Helyszín: Sárvár, Várkerület 1.
Időpont: pénteken 10 órakor,
szombaton 11 órakor kezdődnek a programok

Pilótatalálkozó. A jövő hét végén a pécs-pogányi repülőtéren három napon keresztül a legkülönfélébb repülő alkalmatosságok emelkednek a magasba. Pénteken már hajnali hatkor felszállnak a hőlégballonok, aztán Pécs környékén lebegnek. Ezután következnek a sárkányrepülők, vitorlázók és siklóernyősök. A fő attrakció a szombaton 10 órakor kezdődő légi bemutató lesz, a szervezők ígérete szerint „mindennel, ami repül”.
Helyszín: Pécs-Pogány repülőtér.
Időpont: mindennap reggel hattól éjszakáig

Július 23.
Ikertalálkozó. Tizenkettedik alkalommal gyűlnek össze az ikrek, hogy egy jót mulassanak. A rendezők nemcsak az egyszerre született testvéreket, hanem mindenkit várnak Szigethalomra, ahol igazi vásári hangulat várja a látogatókat. Információ az ikertalalkozo.hu címen.
Helyszín: Szigethalom, Sport utca 4. (szabadidőközpont).
Időpont: 9 óra

Capella Savaria. A harmincéves Capella Savaria együttes jubileumi koncertet ad a celldömölki evangélikus templomban. A programon Telemann G-dúr szvitje, illetve fuvolára és hegedűre írt e-moll concertója, majd Vivaldi e-moll fagottversenye és D-dúr hegedűversenye szerepel. Művészeti vezető: Kalló Zsolt. Az érdeklődők keressék föl a bit.ly/capellasavaria címet! A belépés díjtalan, de adományokat a hangverseny megrendezésének költségeire szívesen fogadnak.
Helyszín: celldömölki evangélikus templom (Celldömölk, Ostffy Miklós tér).
Időpont: 19 óra

Július 24.
Tájak, ízek, kultúrák a Palóc szőttesen. A Nógrád megyében egész héten folyó Palóc szőttes kulturális napok záróeseményét Varsányban tartják. A Tájak, ízek, kultúrák elnevezésű fesztiválon bemutatkoznak a környező falvak vendéglátói. A látogatók helyben készült lekvárt, mézet, sajtot kóstolhatnak. A gyerekek a népi játszóteret hódíthatják meg, a felnőttek lovagolhatnak és kocsikázhatnak. A programsorozat zárásaként öt település hagyományőrző csoportjai a mezőgazdasági munkákhoz fűződő népszokásokat elevenítenek föl.
Helyszín: Varsány.
Időpont: egész nap

Magyar ostor napja. A Püspökladányba látogatóknak e vasárnap az ostorról fog szólni. A rendezvény első felében délelőtt 10 órától regionális kancabírálatot tartanak, és a versengő kettes fogatoknak szurkolhat a nézősereg. Délután két órakor kezdődik az első sárréti ostoros hétpróba. A szervezők a helyszínen várják az ostorvirtuózok nevezését. A versenyszámok végén kiderül, hogy ki tudja az ostort leghangosabban, legtechnikásabban csergetni, és ki csergeti a legtöbbet fél perc alatt. A célzás mesterei köcsögöket verhetnek le az ostorukkal, sőt labdát is vezethetnek folyamatos találatokkal. További információ a (20) 980 6573-as mobiltelefonszámon kapható.
Helyszín: Püspökladány, a gyógyfürdő előtti füves terület.
Időpont: 10 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.

Összeállította: Molnár Csaba

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.