Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 9–10.
Kukorica Jancsi fesztivál. A gyermekeknek szóló kétnapos keszthelyi eseményen lesz kézműves és mozgásos játszóház, hagyományőrző játszótér, arcfestés, játszóház hagyományos magyar játékokkal. A vasárnapi környezetvédő program részeként 10 leadott műanyag palackért ajándékot lehet kapni. Részletesebb információt a 06 (83) 515 257-es telefonszámon lehet kérni.
Helyszín: Balaton-part, zenepavilon (Keszthely)
Időpont: 9-én 16 óra, 10-én 14 óra

Július 11.
Emlékezés Molnár C. Pálra. A XX. századi magyar szakrális festőművészet kiemelkedő személyisége, Molnár C. Pál Farkasréti temetőben található sírjánál tartanak megemlékezést (parcellaszám: 34/2-2-41). Emlékbeszédet mond Millisits Máté művészettörténész. Az eseményt megelőző találkozó a temetővel szemben lévő katolikus templomnál lesz.
Helyszín: farkasréti Mindenszentek-templom (1124 Budapest, Hegyalja út 139.).
Időpont: 13.45

Július 12.
Márton Áron, Gyulafehérvár püspöke. Erdély szent életű püspökéről, Márton Áronról tart előadást Rászlai Tibor eszmetörténész.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Egri séták egrieknek, 2011 – A Marcipánia. A művészet útján mottójú egri séta mesélője Kopcsik Lajos, vezetője Renn Oszkár. A részvételi jegy ára 200 forint.
Helyszín: a minaret előtt (Eger, Knézich Károly utca 1.).
Időpont: 17.30

Július 13.
Könyves szerda. A tatai könyvtár vendége Karafiáth Orsolya költőnő. Fekete macska című előadását a Várkanyar kávézó teraszán hallgathatják meg az érdeklődők.
Helyszín: Móricz Zsigmond Városi Könyvtár (Tata, Váralja út 4.).
Időpont: 17 óra

22 ezer kilométeres csodálatos utazás. Az előadásban a Bajkál-tavat, a Burját-mongol Autonóm Területet és Mongóliát mutatja be Galiba Ferenc biológus tanár.
Helyszín: SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, 3. emelet, társalgó (Szeged, Tisza Lajos körút 54.).
Időpont: 17 óra

Július 13–16.
A dzsessz és a bor fesztiválja. A „dzsessz mellé bor dukál” mottó jegyében rendeznek négynapos fesztivált Balatonbogláron. A két dzsesszkoncert alatt hazánk legkiválóbb borait kínálják a mediterrán hangulatú szabadtéri színpadnál. Belépőjegyek csak korlátozott számban kaphatók. A napijegy 2500 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 1500 forint. A bérlet: 8000 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 5000 forint. Érdeklődni a 06 (85) 550 063-as, illetve a 06 (20) 968 0748-as telefonszámon lehet.
Helyszín: a művelődési ház udvara (Balatonboglár, Árpád utca 17.).
Időpont: 19 óra

Július 14.
Világutazás másfél órában. Diavetítéses világutazásra hívja vendégeit Gimesiné Dudás Irén jogász, idegenvezető.
Helyszín: Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (Szeged, Kígyó utca 6.).
Időpont: 17 óra

Július 14–17.
Gyenesdiási bornapok. Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a nyugat-balatoni borfesztivál-sorozat részeként a gyenesdiási vigasságokat gasztronómiai, boros, kulturális programokkal. Számos borház kínálja majd a zalai és badacsonyi borokat, sütögetők a lacipecsenyét, lángost, rétest, valamint kézművesek és népművészek áruikat. A rendezvénysátorban kulturális és szórakoztató műsorok várják az érdeklődőket.
Helyszín: Gyenesdiás (a Tulipán utca és a diási vasútállomás között).
Időpont: délutántól

Július 15–17.
Somló hangja fesztivál. Dzsesszel, világzenei és népzenei koncertekkel várja az érdeklődőket az idei fesztivál. Fellép a Lighthouse zenekar, a Békés Banda, a Boja zenekar, a Fonó zenekar, a Sapphyre Project, a Cimbali Band, a Fláre beás zenekar, a Borfolk, a Dresch Quartet, a Groovy Tunes, a Budapest Ragtime Band, a Romungro Gipsy Band, Bakos Árpád és zenekara, valamint a Fabula Rasa. 17-én, vasárnap geotúrán vehetnek részt az érdeklődők a Somló hegyen. A túrázók nemcsak a Somló hegy geológiai múltjával, hanem növény- és állatvilágával, kultúrtörténeti értékeivel is megismerkedhetnek. (Találkozó: kilenc órakor Dobán, a Három diófa buszmegállóban. Az időtartam: 4-5 óra, a részvételi díj: 500 forint, jelentkezni Czibula György geotúra-vezetőnél lehet a 06 [30] 919 5868-as telefonszámon vagy a [email protected] címen.) A kirándulást borkóstoló zárja, amely külön fizetendő.
A fesztiválon az egynapos jegy 1500 forint, a kétnapos 2500 forint fejenként, a 14 éven aluliak ingyenesen látogathatják a programokat, koncerteket. (A megváltott jegy az összes program megtekintésére feljogosít.) Részletes információk a Somlohangja.com oldalon találhatók.
Helyszín: Erdődy-kastély (Doba, Petőfi utca).
Időpont: 15 óra

Haydn-fesztivál. A 17. fesztivál műsorán szerepel Haydntól a 17. szimfónia, a D-dúr zongoraverseny, a D-dúr szimfónia, Liszttől a Liebestraum, az Esz-dúr szonáta, a Malediction zongorára és vonósokra, felhangzik továbbá Liszt–Wolf: Magyar rapszódia, No 2., Magyar rapszódia, No 6., Magyar rapszódia, No 15. Közreműködik Szokolay Balázs, Fejérvári Zoltán, Ludmány János, Julia Samojlo és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar. A napijegy 4000, a fesztiváljegy 14 ezer forint. Részletes információk a Budapestivonosok.hu oldalon találhatók.
Helyszín: 14-én, 16-án és 17-én a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ (Sopron, Liszt Ferenc utca 1.), 15-én a Pannonia Med Hotel Fehér terme (Sopron, Várkerület 75.), 16-án a Szent Mihály-templom (Sopron, Szent Mihály út), 17-én a Liszt-szalon udvara (Sopron, Szent György utca 12.).
Időpont: 14-én 19 óra; 15–17-én egész nap

Július 16.
A dicsőséges óceánrepülés 80. évfordulója. A nagy magyar repülőálom, az óceán átrepülésének kezdeményezője Magyar (Wilczek) Sándor volt. A „Justice for Hungary” (Igazságot Magyarországnak) nevű repülőgép az amerikai magyarok áldozatkészségéből épült, Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor rekordidő alatt repülték át az Atlanti-óceánt 1931. július 15–16-án, 13 óra 50 perc alatt érték el az ír partokat, annak ellenére, hogy speciális iránytűjük már indulás után kevéssel felmondta a szolgálatot, és az óceán fölött sűrű köd volt. Az esemény mind a mai napig nem él igazán a köztudatban. Az évforduló alkalmából repülés- és hadtörténeti ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak az érdeklődők, amelyeket a Vasmacska étterem parkolójában koszorúzás és megemlékezés követ. Bővebb információt az [email protected] címen lehet kérni.
Helyszín: Jókai Filmszínház (Komárom, Táncsics Mihály utca 13.); Vasmacska étterem (Komárom, Erzsébet tér 2.).
Időpont: 10, illetve 14 óra

Kitelepítettek emlékünnepe. A Mikófalvára való kitelepítés 60. évfordulójáról emlékeznek meg a helyiek és az életben lévő egykori deportáltak. Bemutatják az Embert ültettél a nyakunkra – Kitelepítve Mikófalvára című, visszaemlékezéseket tartalmazó, a Helikon Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetet. Ekkor tartják a falunapot is, amelyen fellép a nemzetközi hírű Mikófalvi néptáncegyüttes, valamint a Mikófalvi palóc asszonykórus.
Helyszín: emlékoszlop parkja (Mikófalva, Kossuth Lajos utca és a Vörösmarty Mihály utca által határolt terület).
Időpont: 11 óra

Jótékonysági templomkerti esték. A sorozat bevételét a máriaremetei bazilika felújítására fordítják. A mostani alkalommal a Benkó Dixieland Band lép fel. A koncert előtt, 18 órakor szentmisét tartanak. Vendéglátó: Schmitt Pálné.
Helyszín: máriaremetei templom, szabadtéri oltár (1029 Budapest, Templomkert utca 1.).
Időpont: 19 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.