Ismét bográcsok csábítanak a partokra

Baja tagadhatatlanul a halászlé fővárosa, amit mi sem bizonyít jobban, mint ezen étek több évszázados múltja. No és persze az, hogy idén már tizenhatodik alkalommal tartják meg a Bajai Halfőző Fesztivált, amely minden évben tízezreket csábít a bográcsok mellé. Szintén nagyszabású rendezvény a Tiszafüredi halas napok is, amelynek középpontjába ugyancsak a pikkelyesek kerülnek.

MN
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gasztronómia iránt érdeklődő halkedvelők holnaptól egészen vasárnapig ellátogathatnak Baja belvárosában a Petőfi-szigeten és a környékbeli utcákon tartandó halfőzőfesztiválra. E rendezvényen a bográcsok mellett egymást érik majd a színpadi programok helyszínei, ahol a sztárfellépők – Keresztes Ildikó, Fenyő Miklós, St. Martin és a Tankcsapda – koncertjei mellett néptáncbemutatók, menettáncok is helyet kapnak. A látványos előadások mellett az idelátogatók a gyermekprogramok közül is szemezgethetnek: ilyen lesz például Nagy Bandó András verses-dalos műsora gyerekeknek és szüleiknek. A vendégek emellett találnak kézművesvásárt, valamint bor- és pálinkaudvart is.
Csütörtökön a horgászokat egy igazán rájuk szabott program is várja, ugyanis e napon a Bajai Horgász Egyesület nem kevesebb, mint tíz mázsa méretes pontyot és tíz számozott kapitális pontyot telepít a Duna egyik bajai mellékágába, a Sugovicába – az a horgász pedig, aki ezek közül az első három legnagyobbat kifogja, díjat is kap. Pénteken aztán a halak „izmosabb” szerelmeseit egy egészen extrém program is várja, ezen a napon ugyanis rönkhasítóverseny is lesz a bajai fesztiválon. A kitűzött cél nem más, mint az, hogy a versenyen indulók a lehető legrövidebb idő alatt hasogassanak négybe öt rönk fát. A megmérettetést emiatt már nézni sem lesz unalmas – hát még részt venni benne.
Halfesztivállal és a hozzá kapcsolódó programokkal a Tisza sem maradhat a vendégek adósa, ugyanis e hét csütörtökétől egészen vasárnapig Tiszafüred is halas napokat tart. E rendezvény fő programjai nem máshol, mint a Halas téren lesznek, a kísérőrendezvényeket pedig a város több pontján tartják. A háromnapos összművészeti fesztivál helyszínein többek között fellép a Neoton Együttes és a Magna Cum Laude, valamint több, az X-Faktorban ismertté vált énekes is, például Vastag Csaba, Wolf Kati és Takács Nikolas. A koncertek mellett a kicsiket gólyalábas gyermekelőadás is leköti majd, míg a felnőttek Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok légi bemutatójában, valamint latin- és cigánytánc-bemutatóban gyönyörködhetnek, de benevezhetnek akár a hal jegyében megrendezett halfőzőversenyre is. A programok közt a sportkedvelők is kedvükre válogathatnak, lesz ugyanis teniszverseny, az idelátogatók pedig akár strandröplabda-mérkőzésen is részt vehetnek. De hogy maradjunk a halaknál, említsük meg azt is, hogy szombaton a Horgászcentrum kikötőben horgászversenyen is indulhatnak a pecások. A nagy fogást – vagy egyszerűen csak az elfogyasztott halászlét – aztán minden látogató a rendezvényt záró tűzijátékkal ünnepelheti meg.
Infó: www.bajaihalfozofesztival.hu, www.tiszafured.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.