Ismét Litkey Farkas nyert

Több száz embert kellett kimentenie a vízi rendészetnek az elmúlt két napban a Balatonból. A Kékszalag vitorlásversenyre lecsapó viharos szél miatt sok hajó zátonyra futott, árboctörést szenvedett, felborult vagy elsüllyedt. Senki sem tűnt el, nincs súlyos sérült. A viadalt az immár tízszeres győztes Litkey Farkas nyerte.

Vigh Dániel
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább háromszázötven embert kellett kimenteni a Balatonból, a magyar tenger vizén zajló Kékszalag tókerülő vitorlásversenyre lecsapó vihar nyomán. A viadal hivatalos honlapján olvasható közlemény szerint először csütörtök éjjel a Szigligeti-öblöt, majd tegnap hajnalban a Balaton teljes területét érte el a viharos szél, amelynek következtében több vitorlás elsüllyedt, némelyik még a reggeli órákban is horgonyon vesztegelt. A Kékszalagon 589 hajó indult, több mint 3500 fős legénységgel, és tegnap délutánig több mint 320 már célba ért. A versenyt 160 hajó adta fel, ezeknek a vitorlásoknak a nagy része saját erejéből jutott el valamelyik balatoni kikötőbe. Akadt olyan hajó, amelyik kivetett horgonnyal állva várta a szél csendesülését és csak ezt követően folytatta útját. Tapasztalt vitorlázók is bajba jutottak: Dulin Jenő és csapata kényszerült többszörös bajnok hajójuk elhagyására, illetve a legendás háromszoros Kékszalag-győztes Tuss Miklós vízi járműve is árboctörést szenvedett. Azok a versenyzők, akik nem kötöttek ki a parthoz és külső segítséget sem vettek igénybe, a versenyt érvényesen befejezhették.
A legerősebb, óránkénti csaknem 80 kilométer sebességű szelet Balatonmáriafürdőnél mérték. Az elsősorban a tó nyugati medencéjét érintő zord időjárási körülmények közepette a 43. Kékszalag vitorlásversenyen megfeszített munkát végeztek a vízi rendőrök, akik tíz egységgel vettek részt a mentési munkálatokban – tudatta közleményében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. Mindenkit kimentettek a vízi rendészet munkatársai, azonban a vízen körülbelül 10-30 hajó maradt kint, ezeket a legénység már korábban elhagyta és később megy majd értük vissza – mondta el lapunk érdeklődésére Bíró Gábor rendőr százados. – A keresést rendőrségi helikopter is segítette, senki nem tűnt el a verseny résztvevői közül és a mentés személyi sérülés nélkül zajlott le – tette hozzá a szóvivő.
A balatonfüredi célvonalon csütörtök késő este elsőként az immár tizedszer győztes Litkey Farkas siklott át Lisa névre keresztelt vitorlásával, 12 óra 23 perces idővel, annak ellenére, hogy a rajtnál beragadt és egy kilométernyi hátrányba került a mezőnyhöz képest. A Kékszalag 1955-ös, a Nemere II akkori legénysége által felállított 10 óra 40 perces csúcsa idén sem dőlt meg. Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő versenye ma reggel 9 óráig tart, eddig mérik a célba beérkező hajók idejét. Lapzártánkig még 10-15 hajó volt versenyben és több mint 320 vitorlás teljesítette a távot.
A vitorláseseményhez ezúttal is számos kiegészítő program kapcsolódott. A balatonfüredi mólónál vasárnapig vitorlásfalu, borfalu és kézműves-kiállítás várja az érdeklődőket, a mai eredményhirdetést követően pedig koncertek fellépői szórakoztatják a nézőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.