Izraeli hajófoglalás

Hírösszefoglaló
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli kommandósok tegnap 65 kilométerre a gázai partoktól elfoglalták azt a francia hajót, mely a nemzetközi flottilla egyedüli „túlélőjeként” szombaton indult a görög Kastelorizo szigetről – erősítette meg az izraeli védelmi erők (IDF) illetékese. A Dignité Al-Karama, tehát Méltóság nevű francia jacht hivatalos úti célként Alexandriát jelölte meg. Athéntól így – a flottilla többi hajójával ellentétben – engedélyt kapott az ország elhagyására, a jogszabályok pedig lehetővé teszik a nemzetközi vizeken való úticél-változtatást.
A Dignitén 16 fő utazott, köztük – francia, kanadai, svéd, görög és tunéziai aktivisták mellett – az izraeli Háárec napilap és az al-Dzsazíra hírtévé újságírói is. A katari hírtelevízió beszámolója szerint a haditengerészet katonái többször figyelmeztették a jachtot, hogy veszélyesen megközelítette a blokád alatt lévő gázai területet, majd felszólították úti célja megváltoztatására, ellenkező esetre a hajó elfoglalásával fenyegették az aktivistákat. Mivel követeléseikre nem kaptak választ, a katonák – akiket a Gázát uraló Hamász szervezet szóvivője csak „cionista kalózoknak” nevezett – megkapták a parancsot a hajó feltartóztatására. Miután a haditengerészet a dél-izraeli Asdód kikötőbe kísérte a hajót, utasait őrizetbe vették; sorsukról a bevándorlási hivatal intézkedik.
A hónapok óta szerveződő második nemzetközi flottilla eredetileg tíz hajóból állt, de Görögország – izraeli nyomásra – kilencnek megtiltotta a kikötők elhagyását. A Dignité állítólag nem szállított segélyt, útjának célja csupán a blokád jelképes megtörése volt.
Közben Recep Tayyip Erdogan török kormányfő tegnap közölte, hogy fel kívánja keresni a Hamász radikális iszlamista palesztin mozgalom uralta Gázai övezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.