Izraeli kémkedés gyanúja Új-Zélandon

Munkatársunktól
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új-zélandi miniszterelnök tegnap beismerte, hogy országának titkosszolgálata vizsgálatot folytatott a februári új-zélandi földrengés egyik izraeli áldozatával, Ofer Mizrahival kapcsolatban. Felmerült ugyanis annak gyanúja, hogy a katasztrófában az izraeli hírszerzés, a Moszad ügynökei vesztették életüket. A földrengés után a 23 éves Mizrahi három életbe maradt útitársa szokatlanul gyorsan, 12 órán belül elhagyta az országot, az egyik helyi újság pedig úgy tudja, Mizrahinak öt különböző útlevele volt. A vizsgálat folyamán azonban terhelő bizonyítékokat – a férfi nevére szóló két útlevéltől, egy izraelitől és egy európaitól eltekintve – nem találtak, ezért kizárták, hogy valóban kémekről lett volna szó egyszerű turisták helyett.
Az új-zélandi titkosszolgálat egyik vezető tisztje szerint több gyanú is felmerült azzal kapcsolatban, hogy a február 22-i földrengést követően izraeli ügynökök törtek be a rendőrség szerverére, értékes információkhoz jutva. John Key miniszterelnök – aki alaptalannak nevezte a kémtörténetet – többször hangsúlyozta, hogy a rendőrség szervere nem sérült, ám arra a kérdésre, hogy véleménye szerint az izraeli kormány valóban feddhetetlen-e, nem válaszolt, mondván, ezek az információk nem szolgálják a közérdeket. Key megerősítette, hogy a földrengés napján több telefonhívást kapott izraeli kollégájától, Benjamin Netanjahutól, aki az izraeli áldozatok felkutatásában kívánt segédkezni. A segítséget pedig akár törvénytelen módon is vállalta a tel-avivi kormány, ugyanis kiderült, hogy a földrengés után a lezárt zónából fegyveres csapat kísért ki egy engedély nélkül ott tartózkodó izraeli mentőcsapatot.
A christchurchi földrengésben egyébként 181-en vesztették életüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.