Jani bácsi, a túlélő

Ballai Attila
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan meg kellene már látogatni Furulyás Jánost. Nem felbőszült szurkolóknak, akik dühükben telepingálják a kerítését, nem is eszköztelen riportereknek, akik kérdezősködnének ugyan, de mivel nem engedik be őket, készítenek az utcán néhány vágóképet. Itt lenne az ideje a hivatalos jellegű, visszautasíthatatlan közeledésnek és érdeklődésnek, ha már úgyis szezonja van a kártevők begyűjtésének.
Mert a vácszentlászlói téesz és a ferencvárosi futballszekció egykori elnökéről egyre nyilvánvalóbban kiderül, kicsoda, micsoda. Fradista évei alatt olybá tűnt, ha nem is az Akadémia levelező tagja, de a józan paraszti – sőt, téeszelnöki – esze megvan, jelleme feddhetetlen, szíve zöld-fehér. Ezért merték rábízni a legválságosabb időszakban a klub vezetését, amibe végül is belebukott, de általános meggyőződés szerint azért, mert a gátlástalan pénzemberektől a firkás feltalálóig mindenki szegény Jani bácsit hülyítette. Ma viszont már aligha vitatható, hogy a gátlástalan és firkás Jani bácsi hülyítette szegény mindnyájunkat. Akkoriban még úgy hírlett, társadalmi munkában, azóta kiderült, havi egymillióért, de mondjuk a Berki-féle számrendszerben ez nem is tétel.
Az már inkább, hogy tegnap azért nem közvetíthette egyik televízió sem a Ferencváros Európa-liga-meccsét, mert Furulyás 2005 decemberében ötvenezer euró kölcsönért öt UEFA-idényre eladta a Kentaro cégnek a közvetítési jogokat. Ismételjük: öt idényre, mai árfolyamon mintegy 13 millió forintnyi kölcsönért, dokumentálhatóan legalábbis ennyiért. Tehát valójában nem is eladta, inkább odaadta, odadobta.
Az ügy még jó ideig ki sem pattant volna, de a Fradi meglepetésre részvételi jogot nyert az Európa-ligára, emiatt került a nyilvánosságra ez a „képtelen” történet. Aminél már csak az érintett reakciója képtelenebb, pökhendibb, cinikusabb; Furulyás a minap arra intette az őt feljelenteni szándékozó egyesületi elnököt, Kubatov Gábort, ne személyeskedjen, a szerződést nem is ő kötötte, hanem a Ferencváros, a kontraktus (na jó, ezt a szót nem használta) tartalmáért a szakemberek felelnek, neki csak aláírási joga volt, az egésznek amúgy is több éve már, fogalma sincs, mi áll pontosan a szövegben.
Ez az érvelés Biszku Bélának is dicséretére válna. Furulyás Jánost a jelek szerint a legkevésbé sem mozgatja meg, hogy 2011 fülledt júliusában azért nem láthatja pár százezer néző az FTC európai kupameccsét, mert ő 2005 decemberében úgy gondolta, jól jönne az ünnepek előtt ötvenezer euró a szeretteinek, mármint természetesen a futballistáinak.
A hosszú élet titka egyesek szerint az egészséges táplálkozás, mások úgy vélik, a rendszeres testmozgás, de akad, aki amondó, leginkább az önsorsrontó lelkiismeret hiánya. Jani bácsinak minden reménye megvan rá, hogy szép kort érjen meg.
Még kiderül egy-két hasonló tranzakció, és akár a Fradit is túlélheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.