Javulhat a MÁV helyzete

Hírösszefoglaló
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 31-ig várhatóan kormánydöntés születik a MÁV adósságának konszolidációjáról, ami fontos előfeltétel a vasúttársaság fejlesztéseinek megvalósításához – nyilatkozta szombaton Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. A távirati iroda tájékoztatása szerint Szarvas elmondta: jelenleg éves szinten 15 milliárd forintot jelent az adósság kamatterhe, ami a működési költséget terheli. A vezérigazgató szerint ahhoz, hogy a MÁV pénzügyi helyzetét rendezni lehessen, az egyensúlyhoz az adósságkonszolidáción túl a hatékonyság növelésére, a működési költségek csökkentésére, szervezeti átalakításra, további források bevonására, ezzel összefüggésben pedig a már kidolgozott fejlesztési tervek rögzítésére is szükség van. Kifejtette azt is, az adósságkonszolidáció lehetővé tenné, hogy a vasúttársaság az EU-források bevonásán túl a pénzpiacról is finanszírozza fejlesztéseit. A jelenlegi mintegy 300 milliárd forint adósságból körülbelül 120 milliárd a működési költségek fedezéséhez köthető, a többségét eszközök beszerzéséhez felvett hitelek teszik ki. A vezérigazgató kifejtette: várhatóan heteken belül dönt a kormány a közösségi közlekedési koncepcióról. A társaságnál fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy felzárkózzon az európai színvonalhoz; a pályafelújítások mellett javítani kell az eszközállományt is.

Szolgáltatást vásárolnak. A MÁV-Start Zrt. szolgáltatót keres nemzetközi járatának továbbításához a Salzburg és München közötti útvonalon tárgyalásos közbeszerzési eljáráson. A jelentkezéseket július 1-jén bontják fel, a részvételi jelentkezések eredményét július 15-én hirdetik ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.