Javultak a magyar gazdaság kilátásai

Lassan a lakossági fogyasztás is emelkedésnek indul a Kopint– Tárki kutatóintézet tegnap bemutatott előrejelzése szerint. A magyar gazdaság motorja azonban továbbra is az export marad, amely az idén tíz százalékkal is bővülhet.

Munkatársunktól
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszázalékos gazdasági növekedést jelez előre erre az évre a Kopint–Tárki kutatóintézet tegnap ismertetett elemzésében. Ez majdnem megegyezik a kormány várakozásaival, ugyanis a konvergenciaprogram konzervatív pályája 2011-re a bruttó hazai termék (GDP) 3,1 százalékos bővülését vetítette előre (a dinamikusabb modell 3,2 százalékkal számol). A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ennél borúlátóbb volt e heti inflációs jelentésében. Szerintük idén a GDP mindössze 2,6 százalékkal növekszik. A Kopint–Tárki jövőre is 3 százalékot jósol, akárcsak a konvergenciaprogram óvatosabb pályája (a dinamikusabb 2012-re 3,6 százalékot). A gazdaságkutató szerint a magyar gazdaság kilátásai javultak. A növekedés motorja azonban továbbra is az export marad, s jelentősen nő a mezőgazdaság hozzájárulása is a kedvező folyamathoz. A kivitel idén a korábban várt 9 helyett 10 százalékkal is bővülhet, a behozatal pedig 8,1 százalék helyett 9,7 százalékkal nőhet.
– A magánfogyasztás 1,5 százalékkal emelkedhet idén – mutatott rá az MTI szerint a tegnapi sajtótájékoztatón Palócz Éva, a gazdaságkutató vezérigazgatója. Szerinte a háztartások fogyasztásának és a megtakarításainak alakulása a Kopint előrejelzésének legsúlyosabb kockázata. Ez a kérdés azért is fontos, mert a magyar gazdaság köztudottan kétarcú: miközben a növekedést a külső piacok fűtik, a belső piac „magára találása” még várat magára. A tegnap bemutatott jelentésből az is kiderül, hogy idén a régiós országok közül Romániában és Lengyelországban is a mienkénél erőteljesebben bővül a lakossági fogyasztás, jövőre pedig Csehország és Szlovákia is előretör. Palócz Éva sajtótájékoztatójukon arra is felhívta a figyelmet, hogy számításaik szerint a miniszterelnök által bejelentett államadósság-csökkentés hatására a jelzettnél is alacsonyabbra, a GDP arányában 76 százalék körülire csökken az adósság szintje.
A Kopint–Tárki az idei évre vonatkozóan 3,9 százalékról 4-re emelte inflációs előrejelzését, vagyis pont fordítva járt el az MNB-hez képest, amely 4-ről 3,9 százalékra javította a mutatót a héten.

Végérvényes zárolás. Tegnap benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt a törvénymódosító indítványt, amely lehetővé teszi a korábban zárolt költségvetési összegek végleges elvonását. A zárolás a minisztériumokat 187 milliárd forinttal rövidíti meg, s a 250 milliárd forint fennmaradó részét a kormány irányítása alá tartozó költségvetési szerveknek kell befizetniük a büdzsébe. – A gazdaságban meglévő kockázatok miatt javasolták a költségvetési törvény módosítását – közölte tegnap a nemzetgazdasági tárca. Madár István közgazdász szerint ugyanakkor tervezési hiba miatt volt szükség erre a lépésre. Mint mondta, jó hír, hogy a kormány gyorsan reagált, s újra megnyílt a lehetőség az idei hiánycél teljesítése előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.