Jöhet a negyedik mobilszolgáltató

Bodacz Péter
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyílt a kapu egy negyedik mobilszolgáltató piacra lépése előtt egy friss kormányrendelet szerint. E jogszabály a jelenleg szabad frekvenciák felosztásával kapcsolatos keretszabályokat határozza meg. A keddi Magyar Közlönyben megjelent rendelet lehetővé teszi, hogy a 900 megaherzes tartományok értékesítése során a jelenleg szabad frekvenciablokkok egy részére olyan szolgáltató licitálhasson, amely eddig nem volt jelen a hazai mobilpiacon. Ha nem érkezik az állam számára elfogadható ajánlat, akkor az teljes egészében feloszthatóvá válik a három jelenlegi szolgáltató között. A kormány ajánlata első látásra nem tűnik vonzónak, hiszen a Vodafone, a Telenor és a Magyar Telekom a jobb feltételeket biztosító 1800, illetve 2100 megahertzen nyújtja szolgáltatásait, ugyanakkor a jövőben a 900 megahertzes sávon is alkalmazhatók lesznek a legmodernebb technológiák és mobiladat-átviteli szabványok. Ezzel az engedménnyel a kormány az uniós jogharmonizációs kötelezettségnek tesz eleget, amely a szolgáltatások terjedését célozza meg.
A közérdek egyfelől az, hogy az eddig szabad frekvenciák arányos értékesítésével a kormányzat ösztönözze a beruházásokat, másfelől az, hogy a mobilpiacon minél nagyobb verseny alakuljon ki. Az értékesíteni kívánt frekvenciák és a frekvenciadíj-szabályozás összességében minőségi ugrást jelent a fogyasztók számára is, a verseny fokozódása az árak mérséklődését eredményezi, a tartalomszolgáltatás minőségének javulása, a területi lefedettség növekedése és új technológiák, szolgáltatások megjelenése mellett – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. A tájékoztatás szerint a szabad frekvenciasávokat árverésen értékesítik, ugyanis – mint arra nemzetközi példák is utalnak – ez a mód biztosítja a leginkább a fekvenciavagyon „hatékony és a közösség szempontjából előnyös hasznosítását”.
A rendelet a jelenleg az államigazgatás és katasztrófavédelem által használt Tetra rendszer civil használatának feltételeit is megteremti. A kormány szándékai szerint a Civil Tetra a 410-430 megaherzes frekvenciatartományban lesz használható, ennek köszönhetően rövidesen helyi, regionális vagy országos szinten is lehetővé válik civil diszpécserrendszerek létrehozása a belső üzemi kommunikációra felhasználható frekvenciánkon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.