Jóval kevesebbet tankolunk a kutaknál

Vasvári Éva
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A benzináremelések nyomán az autósok kevesebb üzemanyagot vásárolnak, keresik a kedvezményeket, s egyre tudatosabban érdeklődnek az alternatív hajtóanyagok iránt – derül ki a Forensis Autóklub legújabb, hatezer autós válaszán alapuló felméréséből.
A dokumentumból kiderül: a megkérdezettek több mint fele, vagyis a többség negyedével-felével kevesebbet autózik, mint egy éve, harmaduk öt-tízezer forinttal csökkentette tankolási kiadásait, tíz százalékuk pedig nem tankol rendszeresen. Ez annak tudható be, hogy míg egy évvel ezelőtt egy liter 95-ös benzin ára átlagosan 345 forint volt, mára 380 forint körüli összegre emelkedett. A drágulásra adott fogyasztói válaszok önmagukért beszélnek – egyre nagyobb hangsúly került a körültekintő vásárlásra. Jelzi ezt, hogy az autósok 95 százaléka a kedvezményeket kutatja, ott kíván tankolni, ahol azonnali bónuszt kap az üzemanyag árából. A pontrendszer sem dívik úgy, mint korábban: a vevők inkább az olcsóbb üzemanyagra tartanak igényt, mint a beváltható pontokra.
A tanulmány figyelemre méltó megállapítása, hogy a benzinkutak shopjaiban szintén megfontoltabban költekezünk: míg a megkérdezettek 54 százaléka egy évvel ezelőtt sem vásárolt e boltokban, azóta további 39 százalékuk mondott le e lehetőségről. A takarékossági hajlandóságot azonban az bizonyítja leginkább, hogy a válaszadók 62 százaléka tartja reális gondolatnak autója átalakítását autógáz- vagy bioetanol-meghajtásúra. A felmérés további üzenete, hogy a családok 35 százaléka kevesebb tankolással, míg 31 százalékuk a szórakozásra költött összegek visszafogásával kívánja ellensúlyozni az üzemanyagok drágulását. Végül: az autósok harminc százaléka szerint a 400 forintos literenkénti ár az a lélektani határ, amikor már nem lennének hajlandók rendszeresen tankolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.