Kaliforniai befektetőn múlnak a pécsi állások

Miután hétfőn – a luxemburgi székhelyű – finn elektrotechnikai termékeket gyártó Elcoteq számláit zároltatták, a cég pécsi üzemében több mint kétezer állás került veszélybe. A dolgozók körében egyre nő a bizonytalanság, jóllehet a céget megmentheti egy 80 millió eurós amerikai befektetés. A nagyvállalat által kiadott közlemény szerint sem az Elcoteq SE, sem a leányvállalatai nem kerültek csődbe.

Bóka Máté Ciprián
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalat számláit azt követően zároltatták, hogy a cég hitelezői megtagadták az adósságok elhatárolását. A Danske Bank – más hitelezőket is képviselve – ugyanis felgyorsította a lejárt forgóeszköz-hitelének behajtását, hiába kért haladékot június végén az Elcoteq. (A vállalat jelenlegi hitelkerete 48,5 millió euró volt.) A zárolást követően 55 százalékkal esett az Elcoteq részvényeinek árfolyama. A pénzintézetek lépésére válaszul a finn vállalat a luxemburgi hatóságokhoz fordult védelmet – egyfajta kontrollmenedzsment kinevezését – kérve a cég élére.
A hazánkban 1998-ban megjelent nagyvállalat korábban három üzemet is működtetett, ám jelenleg csak Pécsett gyárt, s alig több mint egy hete 680 fős leépítést jelentett be a baranyai megyeszékhelyen.
Krippl Zoltán, az Elcoteq Magyarország Kft. jogi és kommunikációs igazgatója elmondta, a luxemburgi jogban használt kifejezést – a kontrollmenedzsmentet – a magyar jogrendszer nem ismeri, de tény: számláikat zárolták, így a beszállítóiknak nem tudnak fizetni.
Az Elcoteq bevételei 2006 óta csökkentek; míg öt esztendeje 4,3 milliárd eurós bevételt könyvelhetett el, tavaly mindössze 1,09 milliárdot. Megjegyzendő azonban, 2006 után először 2010-ben 43,7 millió eurós adózás előtti eredménnyel zárt a cég. Ám ennek ellenére is megerősítésre szorul: egy erről szóló – nem kötelező érvényű – szándéknyilatkozatot néhány hete írt alá a finn vállalat a kaliforniai székhelyű Platinum Equityvel. Utóbbi társaság 80 millió eurós tőkeinjekciót helyezett kilátásba, s megkezdte a társaság gazdasági átvilágítását, amely e hónap végére fejeződhet be. Ennek alapján döntik el, hogy mentőövet dobnak-e a finn vállalatnak vagy sem.
Az Elcoteq Vasas Szakszervezet titkára, Novodarszky Béla szerint is a kaliforniai befektetéstől függ nagyvállalat, s ezzel együtt a pécsi üzem jövője is, egyelőre azonban nagy a bizonytalanság. A bankok váratlanul zároltatták a bankszámlákat, s emiatt nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy augusztusban, szeptemberben nem kapnak fizetést a dolgozók.
A nagyvállalat által kiadott közlemény szerint sem az Elcoteq SE, sem leányvállalatai nem kerültek csődbe. Az úgynevezett „kontrollált vezetés” biztosítja az Elcoteq számára a folyamatos működést, és azt, hogy „befejezze a cég átvilágítását akár a korábban bejelentett befektetővel, akár egy potenciális új partnerrel”.
A kommüniké szerint ha a Platinum Equityvel létrejön a tervezett tranzakció, akkor lényegesen megerősödik az Elcoteq pénzügyi pozíciója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.