Kandahári merénylet a mecsetben

Öngyilkos merényletet követtek el a dél-afganisztáni Kandahár város egyik mecsetjében, miközben az épületben szertartás zajlott az afgán elnök minap meggyilkolt egyik öccsének emlékére, írta az MTI. A robbanásban meghalt négy ember, köztük a tartományi vallási tanács vezetője, legkevesebb 15 ember pedig megsebesült.

Munkatársunktól
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán temették el a városban Ahmed Váli Karzait, Hamid Karzai elnök egyik féltestvérét, bizalmasát, a kandahári tartományi tanács elnökét, törzsi vezetőt, Dél-Afganisztán egyik legbefolyásosabb emberét. Az államfő a szerdai szertartás után visszatért Kabulba, de több rokona és minisztere a városban maradt, s részt vett a csütörtöki szertartáson is. Az elnök szóvivője elmondta a Reutersnek, hogy közülük senkinek nem esett bántódása. Mint mondta, a merénylő gyaníthatóan a turbánjában rejtette el a pokolgépet.
Ahmed Váli Karzait egyik testőre lőtte le kedd reggel. A gyilkosság okairól ellentmondásos információk keringenek. A kormányellenes radikális iszlamista tálib lázadók azt állítják, hogy ők szervezték be a testőrt. Az elmúlt néhány hónapban több olyan merényletet is elkövettek, amelyhez bennfenteseket használtak fel. Hamid Karzai öccse megölése után a helyére, a kandahári tanács élére kinevezte egy másik fivérét, hogy elkerülje hatalmi vákuum kialakulását.
A tálibok honlapján megjelent írásban azt közölték, hogy mindenki hagyjon fel a megszálló hadsereg és az őket kiszolgáló kormány segítésével, s támogassák a mudzsahedeket. Ellenkező esetben mindenkire olyan sors vár, mint Ahmed Váli Karzaira. Ezernégyszázhatvankét civilt öltek meg 2011 első hat hónapjában Afganisztánban, ez 15 százalékkal magasabb az előző évhez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.