Káosz a szigeti torony körül

Egyre nagyobb a káosz a Sziget Fesztivál, különösen a rendezvény kellős közepén felállítandó torony engedélyezése ügyében. A West-Balkán tragédiája óta szigorított biztonsági előírások teljesítése ügyében egymást cáfoló kijelentéseket tesznek a szervezők és a hatóságok. Kiderült: a torony építésiengedély-köteles, ám az első számú szakhatóság, a tűzoltóság meg sem kapta a szükséges dokumentumokat.

2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes körű vagyoni, személyi biztosításunk szerint minden látogató, aki a Sziget Fesztivál idején az ott felépülő 30 méter magas toronyban tartózkodik, védelemben részesül – nyugtatta meg a rendezvény biztonságáért aggódókat tegnap Fülöp Szilvia, a Vodafone sajtófőnöke. Hozzátette: a torony minden nemzetközi és hazai szabványnak megfelel, és az összes jogszabályban előírt engedéllyel rendelkezik a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM-rendeletben foglaltaknak megfelelően. Ezzel a cég azonnal meg is cáfolta Gerendai Károlynak, a fesztivál fő szervezőjének állítását, hogy akárcsak a színpadokra, a toronyra sem kell építési engedélyt kérni, mert az „ideiglenes építmény”. A fenti, az építésügyi hatósági eljárásokról szóló rendelet alapján azonban egyértelmű: ilyen építményre egyszerűsített eljárásban, de építési engedélyt kell kérni az illetékes hatóságnál.
Benis Dániel, a fesztivál háttértechnikai vezetője korábban lapunknak azt mondta, hogy minden engedélyt megkértek, különös tekintettel a West-Balkán nevű szórakozóhelyen bekövetkezett év eleji tragédiára.
A három diáklány halálát követelő tragédia után elfogadott kormányrendelet megszigorította a zenés-táncos rendezvények biztonsági előírásait. Ennek alapján tegnap lapunk megkereste a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságot. – Tűzrendészeti szempontból meg sem kezdhettük a vizsgálatot, ugyanis még nem kaptuk meg a teljes dokumentációt – mondta el lapunknak Kisdi Máté szóvivő. Kifejtette: az előírások alapján részletesen értékelniük kell majd, hogy az adott helyiségek légterében hány fő tartózkodhat egyidejűleg, illetve vizsgálniuk kell a menekülési útvonal tervét is.
A Vodafone lapunkhoz eljuttatott sajtóanyaga azt írja: „A legerősebb viharra is felkészülve, háromfokozatú kiürítési tervvel is rendelkezünk. A torony minden alkotóeleme a fesztiválokon már több ezerszer kipróbált alapelemekből áll, de ennek ellenére az építtetővel triplán biztosított statikai vizsgálatokat végeztettünk, amelyeket független műszaki ellenőrök felügyeltek. Bízunk benne, hogy ezek alkalmazására a jó időjárásnak köszönhetően nem lesz szükség.” Ugyanebben az anyagban másutt „vállalkozó kedvűnek” nevezik azt a szigetlakót, aki felmerészkedik a torony tetejére.
Bár Gerendai Károly lapunk írását a torony biztonságának kétségeiről az „uborkaszezonnak” tudta be, közölte: az ügyben eljáró XI. kerületi jegyző sürgősen szemlét tart a Hajógyári-szigeten. Újbuda jegyzői titkárságán kijelentették: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak.
Mint megírtuk, csaknem két évtized után először nem Óbuda– Békásmegyer önkormányzata adja ki az engedélyeket, a kerület érintettségre hivatkozva kérte egy másik hatóság kijelölését. Bár Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármestere egyenesen „a bulvármédiára jellemző szenzációhajhász szamárságokat, félretájékoztatást” emlegetett cikkünkkel kapcsolatban, kiderült, lapunk valójában pontosan fogalmazott. Azért jelentettek be érintettséget, mert a fesztiválnak nemcsak a főváros adja bérbe a területét, hanem Óbuda is csaknem 14 millió forinthoz jut a szigeti galériaerdő kiadásából. Két éve pedig büntetőeljárást kezdeményeztek a Sziget Kft. „tereprendezése” miatt, amelynek több mint 200 fa esett áldozatul. Mindez nem akadályozta meg a feleket, hogy tegnap együttműködési megállapodást írjanak alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.